tisdag 31 augusti 2010

Välvårdad MG.

På min promenad på stan fick jag se en gammal goding en MG veteranbil. Min broder gled omkring i en MG men då av betydligt senare modell till vilken man grejade med "hardtop" vet jag.
Och med som så många andra veteranbilar var naturligtvis även denna i toppskick.
Dumt nog frågade jag inte ägaren om när denna tillverkades. Kollade lite på internet och voila. Samma bil.


lördag 28 augusti 2010

Loppmarknad


Knôkat var det på loppmarknade Portobello road vid NLT huset. Det var faktiskt svårt
att ta sig fram delvis och de med barnvagnar t.ex hade det inte lätt.


Vi har ju en stående loppmarknad här i stan varje lördag i "Sockerbrukshuset" men det tycktes inte ha gjort folk mätta för tillströmningen var stor. En del av det sålda gick till välgörande ändamål, till "Hospice Gabriel", vars ändamål är att erbjuda helhetsvård.

Valstugor.och valtal

Nu har valstugorna poppat upp och kommersen är i full gång med valtal där det mest går ut på att tala om bra man är själva och hur dåliga de andra är.




Socialdemokraterna hade tagit fram en kändis, advokat Claes Borgström som företräder de två kvinnorna som polisanmält Wikileakgrundaren Julian Assange.
Men det var inte i den rollen han var här i Lidköping idag utan som valtalare för socialdemokraterna. Miljöpartiet har lagt sig anonymt i mittenfållan mellan S och V med en husvagn.

fredag 27 augusti 2010

Snart bokslut för Äventyrsland.

Då är det tydligen snart dags att göra något slags bokslut för Äventyrslandet utanför Götene.

Vid kommunstyrelsens sammanträde talades det om hur det har gått hittills i år för Kinnekulle Äventyrsland. Och i nästa vecka blir det ett extrainsatt möte om framtiden.

Omkring 30 000 besökare räknar man med att få detta år, och då är evenemang under hösten och fram till årsskiftet inräknade. Om detta kommer att innebära plus eller minus i budgeten går ännu inte att säga, då man fortfarande håller på att jobba med siffrorna.
En sak torde väl vara säker, att 30 000 besökare inte resulterar i glädjeskutt antar jag. Om säsongen är från mitten maj-sep så blir det inte många besökare per vecka.
Vid 15 veckor gör det ca 2000 besökare i veckan ca 300 om dagen.
Är då toppar med evenemang som allsång med i beräkningen ja då fodras nog en uppryckning nästa år. Räknar man längre antal veckor och dagar blir resultatet ännu sämre. Vid 20 veckor ca 1500 i veckan, drygt 200 betalande om dagen. Vilket skulle ge ca 24000 kr om dagen om alla betalade full avgift
plus eventuella inkomster från aktiviteter inne i äventyrsland.
Det skall sättas mot, vinst, mat till djuren,pengar för driften med t.ex löner och el osv.

Knappast så att det lockar näringsidkare eller?

torsdag 26 augusti 2010

Nu är det nog med sänkta hastigheter.

En bilist blev av med körkortet och ytterligare fyra bötfälldes för fortkörning på Skaragatan i Lidköping på onsdagskvällen.

Det var i samband med en hastighetskontroll som bilisterna stoppades och bötfälldes. En bilist körde 79 km/h på 40-sträckan och blev direkt av med körkortet Skriver Lidköpings tidningen.
Nu skall man inte vrål-köra i tätbebyggt område naturligtvis, men smärtgränsen för hastighets begränsning är nu nådd i och med 40km gränsen i stan. Att den som körde 79km i timmen blev av med sitt körkort är inget att orda om.
Jag kan acceptera 30km förbi skolor men det börjar bli ett löjets skimmer över hastighets hysterin där tjafset om miljövärdet är tröttande. Det är kommunpolitikerna som skapar "brottslingar" med sitt eviga trixande med att sänka hastigheten.

tisdag 24 augusti 2010

Valupptakten

Nu har man börjat ställa ut valstugorna i centrum på torget. En del har valt husvagnar tycktes det när jag gick förbi, om det var temporärt eller i väntan på stugor vet jag inte. Moderaterna var i alla fall denna dag det enda parti som hade den traditionella valstuga-modellen. Vit och prydlig stod den där, kunde inte låta bli att fråga moderat representanterna hur länge de trodde den fick stå kvar i det skicket innan den blev vandaliserad. Man hade förhoppningar...

Moderaterna valstuga, vit och prydlig.


Inte så långt därifrån på Åhlenshuset hade vandaler varit framme.

fredag 20 augusti 2010

Nya visioner.

Vet inte om det bara är för det är valtider men nu strömmar bygg-visioner in för vår stad. Socialdemokraterna i Lidköping och Kjell Hedvall har en vision att om "den ekonomiska utvecklingen tillåter" vill han under nästa fyra år bygga en kombinerad inomhusscen och konferens anläggning för runt 3-400 personer som skall kunna användas dygnet runt.

Hamnstaden, ett nytt stort bostadsområdet öppnas i Sjölunda, nytt bibliotek, Polishus, stor brygga ut i Vänern är projekt som antingen har kommit långt i planeringen, eller det har börjat planeras för. Ägarna till Åhlenshuset kanske bygger lägenheter där tak-parkeringen är nu. Vilket troligtvis inte kommer att applåderas av näringsidkare i det huset.

Så till detta kommer en ny vision, en kombinerad inomhusscen och konferens anläggning.
Och ett nytt köpcentrum skall byggas. Byggföretagen vädrar morgonluft, från stiltje i Lidköping till högkonjunktur om detta fullföljs.

Lever man om en så där tio år så får man se vad som blev facit. En ny ekonomisk kris kan göra att av den vackra kostymen bidde det en fingertutt.

torsdag 19 augusti 2010

Badbrygga på gång?

Mycket talar för att det blir en stor badbrygga av betalda brädor i Lidköping. Samhällsbyggnad är positiv till att bryggan byggs som en del av Hamnstadsprojektet.

Då kanske man kan bygga en brygga som är lite mer än endast en badbrygga? En plats också att träffas på om kvällen. Lite romantisk belysning.

Men man skall nog inte förvänta sig någon brygga av den sorten utan troligtvis en enkel brygga med lite träbänkar. Något café eller liknande ute på bryggan är det nog inte att hoppas på.
Då skulle det inte räcka med 500 kr per skalle om folk skulle finansiera bygget, med dragning av ström och vatten/avlopp ut, samt kostnaden för själva bygget av cafét.
Men man kan väl hoppas att någon sponsor ställer upp här, kanske någon annan bank än sparbanken visade lite intresse för staden, men har man inte gjort det förut så blir det inget här heller. Nog vore det attraktivt med en mindre restaurang ute på bryggan eller ett café.

En brygga ut i Vänern.

tisdag 17 augusti 2010

Ett nytt polishus

Det verkar så smått börja röra på sig angående ett nytt polishus i stan. I det gamla smått förfallna huset kommer inte polisen och fastighets ägare överens om hur man vill ha det.

Det nya skall enligt uppgifter ligga där Åhlénsparkeringen nu ligger.
Vad jag förstått så skall man även ersätta förlorad parkeringsplatser med nya.
Det har även skrivits om ev lägenheter och butiker. Hur mycket blir kvar till polisen tro? Kommer passavdelningen och andra service inrättningar finnas kvar? Vapenlicens t.ex.
Kommunalrådet Kjell Hedvall säger att det har inletts en planeringsprocess för ett bygge på parkeringsplatsen mellan Målaregatan och Norra Torngatan samt över Kopparslagaregatans förlängning som i dag delar parkeringsplatsen.

Frågan är då om ägarna till Åhlenshuset tar bort parkeringen på taket och bygger lägenheter där som man talat om tidigare. Tillsammans med de platser som försvinner när polishuset byggs blir det en ansenlig mängd parkeringsplatser som försvinner från centrum. Är det meningen att det nya bygget skall ersätta dessa?
Med tanke på alla skriverier om centrum död menar jag. Det är svårt nog som det är att få plats i centrum nu. Om inte politikerna i Lidköping skall lära oss att inte ta bilen i vanlig politisk korrekt ordning.
Men det kan bli ett spel med handlarnas överlevnad i centrum när det nya köpcentrumet har byggts. Folk är bekväma och vill ta bilen fram, skall man dessutom handla är det ännu viktigare med bil. Vem går in på systembolaget och kånkar hem ett flak med öl utan bil, eller en platt-tv.? Alla utsocknes. Föräldrar med barn.

En sak är säker, att under den tid det tar att bygga detta polishus lär det bli parkerings kaos i centrum, såvida man inte har en genial lösning.

Ett nytt polishus tar form.

söndag 15 augusti 2010

Festivalen slut för denna gång.

Idag söndag 15-aug avslutas festivalen.
Vet inte vad sammanfattningen av Kultur & porslins festivalen blir, men om man går efter lördagen då jag var där, så borde man väl därifrån vara nöjda.
Kanske inte alla som sålde i tälten var tillfredsställda, då jag tyckte att en del tält gapade tomma under långa stunder.
På lördagen var det i alla fall knôkat med folk på Rörstrands innergård och i stadsparken har det vad jag förstår också varit fullt med folk.
I stadsparken var det flertal artister, inne i Rörstrands innergård var det ett fåtal, men gruppen "Andra generationen" från Göteborg gjorde inte bort sig.

fredag 13 augusti 2010

Dags att börja bygga snart?

Enligt vad som sagts så skall ett nytt köpcentrum ta sin början nu till hösten ute vid Änghags området. Om man inte skjuter upp det en tid till.
Dit skall även EM möbler flytta från Framnäs och bygger ett eget varuhus.

Stockholmsföretaget Gotska fastighets AB bygger detta stora handelsområde och är väl de som driver det hela.

Ett annat fastighetsbolag är Boultbee (Efm Facilities,) har kommit i blåsväder sedan ICA har stämt dem efter deras turer med ständiga höjningar av hyran.
Man säger att de har blivit ett direkt hot mot handeln, det värsta som har hänt småföretagare, handlare och affärsidkare i alla svenska städer där de äger och förvaltar fastig­heter. Boultbee missbrukar sin dominerande ställning vilket har resulterat i att flera små företag är knäckta. En del har drivits bort, andra kämpar för sin överlevnad skriver man.

Så vi får väl hoppas att kontakten mellan närings idkare och fastighets ägare i vår kommun är på en mer "gemytligare" nivå. Vad jag vet så äger inte detta fastighets företag(Boultbee) något i vår stad. Inte något köpcentrum i alla fall.

Det har varit svårt med att få tag i hyresgäster till detta nya köpcentrum i Lidköping sägs det, men det tycks nu vara på väg mot en lösning.

Undrar hur det går för det stora planerade köpcentrumet utanför Götene efter E20.
Från det hållet påstås det att man haft en dialog med IKEA och får man napp där då lär man få fart på affärerna. Då kommer EM möbler få problem vid det
nya köpcentrumet vid Änghags området.
Men jag tvivlar att IKEA kommer dit, snart börjar man bygga i Uddevalla.

torsdag 12 augusti 2010

Kultur & porslinsfestival

pågår i Lidköping 12-15 augusti med allehanda inslag som t.ex europeiska delikatesser, tälten finns på Rörstrands innegård. Från DINA-scenen ikväll i stadsparken uppträder olika artister som t.ex Eric Saade.

Från tälten kunde man köpa olika sorters europeisk ost, oliver mm.





Man kunde även köpa varmkorv i tysk korv-variant.


Eller varför inte en Paella.


Kaffe och tårtbit för 25 kr och behåll koppen(som betingade ett pris av 99 kr i affären). Köerna var massiva, med tanke på att två koppar kaffe och en bit kladdkaka kostade 70 kr på intill liggande Rörstrands café, så kan man förstå köerna.
När de 1000 kopparna med tillbehör var slut ringlade fortfarande köerna långa, kanske man nästa gång skall öka på lite.


I år var de politiska partierna i riksdagen där och gjorde sin reklam, vi får hoppas det var för att det var val-år, för enligt min mening hör man inte hemma på en festival.

lördag 7 augusti 2010

Dags för drejarschottis igen.

Då var det dags för år 2010 års drejar schottis med allehanda danslag och spelamans lag runt centrum. Över 400 personer kommit hit, bara för att delta.

Här är det ett glatt dansant lag med "skåningar" i farten.


Ute på torget var det i vanlig ordning mycket folk, kanske till och med lite mer denna dag.





Man undrar varför inte det anordnas "jippon" längre upp på Skaragatan och utefter den
nylagda gågatan till resecentrum. Som det är nu är det KNÔKAT runt torget, men med väldigt lite med folk på gamlestan sidan.

torsdag 5 augusti 2010

Det blev dråp för 19 åringen.

19-åringen högg ihjäl den obekante 24-åringen på öppen gata.

Nu döms han till 4 och ett halvt års fängelse för dråp.

Händelsen inträffade i Lidköping natten till den 16 maj i år.

20-åringen, då 19, hade på sig en kniv som han använt till fiske under dagen. Han tänkte lämna kniven på restaurangen där han åt med sin flickvän men ändrade sig sedan.

Kniven fick ligga kvar i innerfickan.

På vägen hem från restaurangen stötte de in i ett annat sällskap och bråk utbröt. 19-åringen kände sig trängd och högg fiskekniven i en okänd 24-åring två gånger.

24-åringen, som är hemmahörande i Stockholm, fick motta två knivhugg i magen och bröstet. Han fördes i ilfart till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

En timme senare anmälde sig 19-åringen självmant på polisstationen i Lidköping.

Nu dömdes han alltså till fyra och ett halvt års fängelse.
Grunden för att inte kalla det mord är att gärningen inte var planerad och hade ett snabbt förlopp.

Om gärningsmannen hade fyllt 21 år skulle straffet ha blivit sex års fängelse. Men på grund av hans ålder stannar straffet på fyra år och sex månader. Dessutom ska han betala ett stort skadestånd till den mördades anhöriga och till dödsboet.
De får också ett livslångt lidande av att ha förlorat en anhörig mot vilket fyra och ett halvt år är en bagatell.
Inget sägs ännu om ev överklagande.

Mord iLidköping

måndag 2 augusti 2010

Bil inbrott.

Man kan undra hur vissa människor är skapta som kan förstöra för andra. Min son fick sin bil vandaliserad under natten till måndag, eftersom bilen är utrustad med elektroniskt stöldskydd kunde man inte starta bilen men man gjorde allt för att förstöra lås och tändning i sina korkade försök.
Tydligen var man inte läskunniga heller för det står med stora bokstäver att bilen har detta elektroniska stöldskydd så att försöka tjuvkoppla är dödfött.
Men att begära att detta klientel skall ha något under hjässan är inget att förvänta sig.
Dumt nog lämnade pojken kvar fronten till stereon i bilen, men hör och häpna, man tog fronten men inte resterande bilstereo.

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...