måndag 29 november 2010

Julen tar sin början.




Lidköping lucia invigde första advent på Limtorget, Lidköpings äldsta närområde med flera medeltida byggnader och den gamla infarten från Skara och Götene/Kinnekulle.

Nu stegras tempot fram till julafton och många handlare har december månad som årets viktigaste vad gäller försäljning. Själv har jag en lista vad gäller maten som jag följer från år till år. Bara att skriva ut den och gå och handla.

söndag 28 november 2010

En vanlig lördag.

Inga mord eller rån i vår stad, kunde inte ens hitta det minsta lilla grova misshandelsfall.
I Skara har ett knivdåd inträffat men offret ville inte medverka till någon polisutredning, så då får han väl skylla sig själv antar jag. Han togs till sjukhus för kontroll.

Däremot var det lite stökigt på den "normala" fronten, polisen fick ingripa mot fyllerister som hamnade i celler eller skjutsades hem. Två ungdomar omhändertogs på bar gärning vid ett inbrott i Stenportsskolan.
Någon langade sprit på ungdomsfest och i Nossebro blev en polisbil vandaliserad medan poliserna tog upp en anmälan på en restaurang. En förtroendevald i Grästorps kommun polisanmälde ett hot som mottagits per telefon

Inget särskilt hände denna lördagskväll alltså....!! Man har blivit avtrubbad....

onsdag 24 november 2010

Vintern rasat ut.....


Så kom då snön i år också och med den första snön kom också blåsten. Varför kan vi aldrig få en riktig Disney vinter med stilla fallande snöflingor och snö som lägger sig fint på träden. Nej det skall bli trafikolyckor, strömavbrott, hustak som
rasar in och annat elände.
© lgj.johansson@telia.com

tisdag 23 november 2010

Biblioteket dröjer.

Det verkar bli en lååångbänk i biblioteksfrågan.
Kommunen skall nu be allmänheten om hjälp för att hitta nya förslag till hur ett nytt stadsbibliotek i Lidköping skall placeras.
När man gick ut och lät folk rösta om var biblioteket skall ligga och det inte blev där
man planerade för i gamla Sockerbruket, så får vi nog nu räkna med att det dröjer.
2012 blir biblioteket utan lokaler om man inte skriver på ett nytt kontrakt i nuvarande hus. Men en sådan cirkus för att hamna på samma ställe.


Politikerna i Lidköpings kommun kom med tre olika förslag om en enda mening - nämligen om vem som ska besluta, samt om hur nya idéer och tankar skall arbetas in. Så snacka om att vara tillbaka på ruta ett.

Är det samma "turbulens" om det nya polishuset, parkering i centrum? Man kanske inte klara av för många projekt nu när man samtidigt planerar med "hamnstaden" nytt köpcentrum osv. Väg förbi Filsbäck tar väl en 20 år till får man förmoda.

Nu år 2011 har man beslutat att biblioteket skall ligga där gamla Försäkringskassan låg.

söndag 21 november 2010

Kannibalen i Skara

som media kallar honom får uppmärksamhet även i häktet.
Han har fått kriminalvården att höja säkerheten. Fler häktesvakter har arbetat kring honom än de andra intagna.
Chefsåklagare Lena Medelius fick ålägga honom fulla restriktioner.
De gäller - med undantaget att han tillåts se på tv. Han får dock inte läsa vad som skrivs om honom i tidningarna. Vad som sägs på tv då?
32 åringen(Isakin Jonsson) har körts till Rättsmedicinalverkets anläggning i Göteborg där han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.


Helle Christensen, 40, mördades av sin pojkvän Isakin Jonsson - den misstänkte Skara-kannibalen.
Hemliga dagboksanteckningar avslöjar mördade Helle Christensens rädsla och skräck för Skarakannibalen Isakin Jonsson, 32. Hon fruktar pojkvännens aggressionsutbrott - och skriver före mordet: "Han pratar om bestraffningar, om allt det onda."

Otäckt mord i Skara.

Uppdaterat:
Den 32-åriga man i Skara som skar huvudet av sin flickvän var allvarligt psykisk störd när han utförde mordet. Enligt Rättsmedicinalverket i Göteborg riskerar han att återfalla i grov brottslighet om han inte får vård och hålls inlåst.
Uppgifter som knappast kom som en överraskning. Nu är bara frågan, när man kommer att anse honom som frisk.
24-feb åtalades han, misstänkt för att ha mördat sin flickvän. Mannen har erkänt mordet som enligt åtalet har inslag av sexuella övergrepp och kannibalism.

Om vad som utlöser raseriet mot sambon kan inte Isakin Jonsson förklara. Han kan inte heller säga om sambon sov eller vad vaken – men:
–Jag går och hämtar en kniv och går in och sätter mig över hennes bröst med knäna på armarna. Skär halsen av henne. Och sen tar jag kudden och håller för det skvätter blod.
Isakin Jonsson använder kniv, såg och yxa.
Skara-kannibalen har dömts till rättspsykiatrisk vård, vilket väckt våldsamma protester från högljudda men anonyma röster på internet skriver de korrekta reportrarna i media.
Om den rättspsykiatriska vården fungerar som den ska kommer så svårt störda individer som mördaren i Skara inte ut på många, många år, skriver man vidare. Om,om........

2012-januari Nu har kannibalen träffat kärleken i form av Vampyrkvinnan som också sitter inne för mord. Man har tydligen ett gemensamt intresse, hoppas de inte får några barn bara. Kan de inte kastreras?

Vampyrkvinnan och Skara-kannibalen.


Vampyrkvinnan: Hon skrev i sin dagbok om vampyrer och drömmen att döda - hon dömdes för mord.
Efter att ha huggit ihjäl den lokale politikern Ladislav Capek, 49, med en dolkstöt i hjärtat bytte hon bakgrundsbild i sin mobil. Till bilden av en kyrkogård. Straffet blev sju års fängelse. Rätten tog hänsyn till att kvinnan har en autistisk störning – och ett annat handikapp. Och hänsyn till offrets anhöriga??

2012-Feb. Skarakannibalen skriver en blogg från rättspsyk. Om mordet på fembarnsmamman, om satanism och hans avsaknad av ånger.
– Det gör ont och jag blir så rasande att det kokar inom mig, säger offrets lillasyster.
På bloggen skriver Skarakannibalen bland annat att han skiter i vad samhället tycker om honom och det han gjort. Det bådar ju gott för framtiden. "De flesta säger någon gång i sitt liv att de skulle aldrig kunna ta någon annans liv, Men har du väl gjort det en gång så är det ingen stor grej längre, skriver han."
Denna "lyx" kan han ägna sig åt på den slutna avdelningen, det är väl ett led i återanpassningen till samhället som det populärt heter.
Chefsåklagare Lena Medelius fick ålägga honom fulla restriktioner. De gäller - med undantaget att han tillåts se på tv. Så var det i början av straffet, det har tydligen förändrats.

lördag 20 november 2010

Rånen i Lidköping.

Tycks vara uppklarade om man får tro NLT.
I samband med häktningsförhandlingen mot en 24-årig man från Lidköping, erkände denne sig skyldig till alla tre rånen. Två yngre män, bröder till 24-åringen, har också erkänt att de på olika sätt deltagit i rånen.
Det var efter det tredje rånet, mot Ica Gamlestaden på Skaragatan, som rånarna avslöjades. De hade vid flera tillfällen varit inne i affären och kassörskan kände igen båda männen, trots att de hade rånarluvor på sig.

Alla tre bröderna har erkänt i polisförhör. OBS det kan vara två bröder och en kompis också vilket en del bloggare skriver.


De faller som käglor.......Två män greps på lördagen på bar gärning vid ett källarinbrott i en fastighet på Majorsallén i Lidköping.
Ett vittne larmade polisen 09.50 på lördagsförmiddagen om ett pågående källarinbrott.
När polisen kom till platsen hade männen tagit en bal med toalettrullar och en latop. I anslutning till förrådet stod männens bil och i den hittades vvs-rör av koppar. Fortsätt i den stilen så kanske vi blir av med detta klientel här i Lidköping. Tur att en del bovar är korkade i sitt sätt att begå brott.
Och dessa tar priset. I helgen släpptes männen efter ett inbrott i en källare på Majorsallén i Lidköping. 14 timmar senare togs 43-åringen och 38-åringen på bar gärning igen – denna gång på Kartåstippen i Lidköping.
Vad gör polisen? – Stöldgodset är återlämnat och männen är identifierade. De släpptes på platsen. Sådan är rutinen. Några få håller vår poliskår igång.

Politiker gör sitt för att hålla kåren igång. Trafikpolisen jagar fartsyndare i vår stad sedan politikernas korkade 40 km gräns.

fredag 19 november 2010

Överskott i vården.

Vård- och omsorgsnämnden i Lidköping räknar med ett överskott på 13 miljoner för 2010. Det är tre miljoner bättre än de tio miljoner nämnden tidigare räknat med.

Utmärkt, då hoppas jag att inte Lidköpings kommun hör till dem som lämnar intagna på demens boende ensamma på natten.

torsdag 18 november 2010

Göran Hägglund till Grästorp.

På lördag 20-nov gästar Kristdemokraternas partiledare och socialminister Göran Hägglund Grästorp för att tala på Kristdemokraternas Västra Götalands höststämma.

Han är en av dem som anser att pensionärer skall betala högre skatt, ni kan alltid passa på och förklara det korkade i detta för honom. Såvida ni inte anser att pensionärer efter många års jobbandet skall straffbeskattas.

onsdag 17 november 2010

Butiksrån.

Vi har ju haft det tvivelaktiga nöjet här i Lidköping med tre butiksrån på sex dagar för vilka tre män nu är misstänkta.
Det sker omkring 1 000 butiksrån om året i Sverige. Arbetsmiljöverkets inspektion visar att tre av fyra butiker är dåligt förberedda i en rånsituation och hoppas på en förbättring av säkerheten för de anställda i butikerna.

Mikael Sjöberg är generaldirektör på Arbetsmiljöverket och tycker att det finns många sätt att minska risken för ett rån.

- Vår erfarenhet är att de här förebyggande insatserna har effekt. Ju mindre kontanter som finns i butiken, desto mindre risk för rån. Om entrén till butiken är väl upplyst och synliggör en eventuell rånare när den går in och ut ur en butik så håller det också bort en del rånförsök, säger han.

Att det finns mer än en anställd i butiken måste väl också ha betydelse antar jag.
Sedan agerar ju vissa butiker bank också när man vill ta ut lite mer pengar
på kortet och ligger kanske därför ute med mer kontanter.

Att råna en butikskassa kan knappast ge storkovan så om det är värt risken vet i tusan.

söndag 14 november 2010

Vad är på gång? Ännu ett rån.

Birgers frukt på Skaragatan blev utsatt för ett rån på lördagskvällen. Två yngre män, som utförde rånet iklädda rånarluvor, är fortfarande på fri fot. Det har fastnat på övervakningskamera. Pengarna de kom över räcker inte länge säger ägaren.
Troligtvis gör de det för det är coolt dårarna och vet att om de är unga så får de knappt straff.
Dagen efter på söndagskvällen kom nästa rån. Gamlestadens livs också på Skaragatan bara något hundratal meter från Birgers frukt blev vid 22-tiden rånat av två maskerade män.

Tre rån under ca en veckas tid, vår stad har definitivt blivit av med sin oskuld om nu någon trodde något annat. Mord, gängbråk och rån har vi haft inom en inte så lång tidsperiod. Polisen tror att rånen görs av ett gäng, kanske inte samma personer men inom gänget. Nu får vi se vad polisen i Skaraborg mäktar med.

Och tydligen har man jobbat på bra. Tre unga män är misstänkta. Männen hämtades till förhör under tisdagen, två dagar efter sista rånet och misstänks för inblandning i något av de tre butiksrån som inträffat den senaste veckan i Lidköping.
– Vilka eller vilket rån det handlar om går vi inte ut med just nu, säger inre polisbefäl, Göran Larsson.

Männen som alla kommer från Lidköping och är över 18 år, anhölls och ska förhöras.
Det blir väl till att utöka antalet celler i vårt nya polishus som förhoppningsvis snart kommer igång. Tänkt läge, bild. Intill Åhlens affären och granne med systembolaget.
Eller förhalar polisledningen i Västra Götaland det igen? Kanske man gör som med larmcentralen, flyttar det till Göteborg. Vid larm, var god dröj, närmaste lediga patrull finns i Alingsås.

lördag 13 november 2010

Otäckt mord i Skara.

Skara har fått ett bestialiskt mord.
Mannen högg huvudet av sin flickvän eller bekant och skar av flera andra kroppsdelar, enligt uppgifter. Media påstår att han sågade av hennes huvud.

Sedan ringde han polisen och berättade att han dödat henne. När polisen kom satt han lugnt kvar i lägenheten och väntade på dem. Polisen hade hela tiden telefonkontakt med mannen. Det tog 20 minuter för polisen att komma dit men man säger att man måste först kontakta ambulans och att man inte visste om det fanns vapen med i bilden.
Kom polisen sedan från Lidköping får man väl räkna med minst tio minuters åk-tid.

- Han ger ett läskigt intryck, säger en granne till den gripne mannen.
Det är en kvinna från Boråstrakten, 40 år gammal, som misshandlades och dödades i en lägenhet i Skara vid 19-tiden på fredagskvällen enligt källor. Mannen som är 32 år anhölls av åklagare.

Mannen greps misstänkt för mord och fördes till Lidköpings polishus för utredning. Utredningen sköts av kriminalpolisen i Skövde.

Spekulationerna i full gång som vanligt på Flashback. Där man snabbt lade ut bilder och identitet.

Uppgifter enligt media:
Den mördade kvinnan hade fem barn.
– Vi har id på kvinnan, anhöriga är underrättade, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen i Västra Götaland.

Den misstänkte mannen finns i polisens register sedan tidigare:
– Han är känd av polisen, säger man.
Polisen vill inte gå in på vilken typ av brottslighet som det rör sig om, men det är inte i nivå med mord. Enligt Aftonbladet rör det sig om narkotikabrott och stölder. Det ska ha skett på flera orter i södra och mellersta Sverige.
32-åringen var drogad av narkotika när han greps, men det finns ännu inga uppgifter om han varit drogad vid tillfället för mordet.
Eftersom ingen annan befann sig i lägenheten betraktas ärendet som "polisiärt uppklarat". Mannen har även under förhör erkänt mordet så nu överlämnas det till åklagare och tingsrätten för dom. Fängelse eller psykisk vård är frågan, det lutar nog åt vårdhållet är jag rädd för.

Det är i alla fall försvars advokatens linje. Under lördagen utsågs Tore Brandtler till 32-åringens försvarsadvokat. Han erkänner gärningen. Det finns inget motiv, han mår psykiskt dåligt, säger Tore Brandtlert. Försvarsadvokaten förnekar polisens påstående om att hans klient skulle varit påverkad av droger.
-Det stämmer inte utan det beror på hans psykiska sjukdom.

Han hade känt sig styrd av någon annan att utföra dådet. Han hade känt sig styrd tidigare också men inget hade hänt då.

Skaraborgs tingsrätt beslutade på måndagen att 32-åringen ska genom en rättspsykiatrisk undersökning för att man ska kunna fatta beslut om huruvida han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Syftet med undersökningen är även att ge domstolen underlag för att kunna bedöma om mannen led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet och om han på grund av den störningen ”saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlade efter en sådan insikt”, skriver rådman Ann-Christin Andersson.

MER. Där finns det senaste.

onsdag 10 november 2010

För många norrlägen.

Ett bostadsområde som står på tur i Lidköping är Sjölunda som i ett förslag skulle kallats "Trädgårdsstaden". Det visar sig inte vara lämpligt då alltför många skulle få norrläge på sina altaner.
Istället byter man nu namn till Sjölunda äng samt att boendet blir annorlunda med att tätheten kommer att öka. Hur det exakt kommer att se ut visar sig när skisserna är klara. Mindre altaner får man förmoda för väderstrecken kan man knappast ändra på.

Imamer ber inför chefer i Lidköpings kommun.

I NLT kan vi läsa/se om hur imamer ber framför storögda chefer i Lidköpings kommun för att upplysa om islam. Vad jag inte förstår är vad cheferna i Lidköping har för nytta av det? Islam skall väl inte behandlas annorlunda i en demokrati än andra. Om cheferna i Lidköping anser sig behöva upplysningar om Islam så kan man få det överallt inte minst på internet. Religion skall man inte befatta sig med som en politisk rörelse.
De behov de anser sig behöva måste rymma inom den ramen också.
Sedan följer ett reportage om islams förträfflighet, vilket som med allt annat här i världen får läsas med kritiskt sinne.

tisdag 9 november 2010

Lidköping har spender byxorna på.

Den 12 december. Från och med den dagen får alla över 75 år åka gratis på kollektivtrafiken i Lidköping. Man får väl å dessas vägar tacka för vänligheten och hoppas att inte kommunen överanstränger sin ekonomi nu. Men många av oss har tagit pension vid 65 år.

Rån i ICA butik

Inget att bli chockad över. Ica Supermarket på Rådagatan i Lidköping utsattes klockan 20 på måndagskvällen 8-nov för ett rån. Tre personer, maskerade med rånarhuvor, trängde in i butiken. En försvann på cykel, kan det betyda att de är hemmahörande i stan, kanske samma som fick blodad tand av att kasta sten på en buss med Bollnäs supportrar.
De kom över en mindre summa pengar, cigaretter och lotter. Mord, knivdåd, rån vår lilla stad följer den övriga utvecklingen i landet.

söndag 7 november 2010

Biblioteket igen

Kan inte sluta med att "tjafsa" om vårt bibliotek, inte för att det är så viktigt att det är värt det, men det roar.

Man håller på och "huserar" i gamla försäkringskassans lokaler har jag sett, inte så att det verkar vara något gedigen ombyggnad på gång för tillfället. Inväntar man något? Klartecken för det nya biblioteket?

Såg att det hängde ritningar i ett av fönstren där med hänvisning till biblioteket. Vad kunde vara syftet med detta tro? En partsinlaga i den pågående kampen om vart biblioteket skall ligga? Har politikerna börjat fundera på detta ännu?
Vågar politikerna i kommunen gå förbi Alf Almqvist med gäng?


Nu(2011) har det beslutats av kommunen att det nya biblioteket skall placeras där. Och nej då, kommunen gjorde inte Alf Almqvist med gäng besvikna.

lördag 6 november 2010

Utsmyckning.

När Stenportsgatan står färdig nästa höst ska den innehålla 100 keramikplattor där Lidköpingsborna skildrar livet i sin stad, från dåtid till framtid.
Kanske ett pittoreskt inslag i miljön för gå-gatan, om nu folk förstår dess innebörd.
Men även om de inte skulle göra det, pryder de väl upp sin plats.
Keramik låter lite skört, kommer de att klara av den omilda hanteringen som vintern med snöröjning och annat medför.

En sak som jag hoppas inte försvinner är de ljuvliga blomster arrangemangen under sommartid i vår stad,de är en prydnad.

onsdag 3 november 2010

Dags för pyntning.


Snart dags för julpyntning av gatorna. Vår kära kommun rustar nu för fullt upp gå-gator runt centrum men de hinner inte bli färdiga före julen. Vi har även fått en tidig julklapp med skattesänkning på tio öre. Att det inte blir mer beror på kommunal lagen säger man. Visste man inte om denna lag under valtider då man pratade om 30 öre då? Men vår stad liksom andra småstäder i Sverige behöver "pynta" mycket för att inte börja få negativ befolknings statistik framöver, då många tycks tro att bara de flyttar till storstad löser sig det mesta.

måndag 1 november 2010

Konstgjord lagun.

En konstgjord strand med lång badbrygga är på gång utanför Framnäs i Lidköping. Stranden ska ligga 300 meter från land för att man ska komma ut på tre meters djup. Längst ut på änden ska ett kallbadhus byggas.
Ett kallbadhus? Vad har vi för nytta av det? Och tydligen har man fastnat för en enkel badbrygga, synd. Skippa badhuset och satsa på en "promenadbrygga" där både flanörer och badande kan ta sig ut. Varför inte ett litet café därute också?
Som oftast tittar man på de enklaste lösningarna, har man kollat om några kanske vill sponsra en lite mer påkostad version.
Tanken är god med en lagun där det kan badas, men låt andra än badande få möjligheter att ta sig ut.

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...