lördag 8 januari 2011

Historiska tegelbyggnader

Vi har minst tre gamla tegebyggnader i stan som alla har tjänat ut det de en gång var avsedda för. Några kanske saknar deras ursprungliga syfte, andra inte.

Tar vi den största så är det "Sockerbruket". Sockerbruket är ett gammalt sockerbruk av tegel beläget i östra hamnen i Lidköping som under första halvan av 1900-talet fungerade som sockerbruk. Några av husen hyrdes från 1968 ut till Riksost som använde det som Sveriges största ostlager.
Nu har kommun köpt det och försöker fylla det med diverse aktiviteter/företag/myndigheter. Dit ville man ha vårt stadsbibliotek men vid folkomröstningen blev det inte så.



Tändsticksfabriken, är en annan tegelbyggnad. Den har också sedan länge lämnat sin vagga. Där finns det nu gym/bowlinghall/möbelbutik och mycket annat. Lidköpings tändstickshistoria tog slut 1963 efter en mer än hundraårig epok.


Sist men inte minst har vi en tegelbyggnad som var ett bryggeri, Lidköpings Bryggeri AB. Sedan 1970-talet som frikyrkobyggnad vid hamnen. Har själv varit inne i den lilla lilla butiken som fanns där och handlat öl, när bryggeriet var i full blom. Senare i livet var jag med och rev ut de fina rostfria kärlen som användes för att brygga öl i b.la. För att inte tala om de fina kopparkittlarna som var ett vackert inslag genom glasrutorna i fasaden.

Fasaderna är kvar men innehållet har förändrats och dessa stabila byggnader lär nog stå kvar ett bra tag till, det är säkert. Bara innandömet lär förändras

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...