söndag 23 januari 2011

Vårt gamla vattentorn.



Vårt drygt hundraåriga vattentorn står fortfarande stadigt och efter 1965 då det ersattes av ett nytt har man haft sina visioner om tornet. Bland annat ombyggnad till lägenheter, men troligtvis var det inte genomförbart eller för dyrt.
Tornet byggdes mellan 1899 och 1902, arkitekt var Ernst Torulf, som till utseende är likt ett högt borgtorn.

Det är byggt av Kinnekullekalksten som man tagit från Råbäcks stenhuggeri, deras genom tiderna största leverans, som omfattade 920 ton sten.

Längst ner i botten finns 1156 träpålar neddrivna till berggrunden, där på vilar ett betongfundament som utgör själva grundplattan.
Lite justeringar har gjorts inne, en ny ståltrappa har monterats efter de 164 stegen upp till
själva vattencisternen, som är konstruerad av hopnitade järnplåtar.. Där har man tagit upp ett hål i botten, ståltrappa med 64 steg leder upp till det översta bjälklagret. Då är man nog trött i benen.

En kort trätrappa leder sen upp och ut på taket på vattentornet, då är vi 48 meter över markytan och har en bra utsikt över staden och bort mot Kinnekulle.

Kommunen har väl lagt ned lite pengar på det gamla tornet, men det lär nog aldrig bli någon större turistattraktion. Kosta på att ta upp fönster och sätt in en roterande golv så kan man få en fin restaurang. Men då fodras det en hiss och sammanlagt med roterande golv blir det troligtvis mycket pengar...
Nästan spöklikt står det där i vinterskrud.

Inga kommentarer:

Framtiden med pension

Läser en del åsikter om pensionen att vi skall göra si eller så.. Klarar du av det så det viktigaste är att arbeta ett helt arbetsliv och ...