tisdag 7 februari 2012

Isläget i Vänern.

Ett tag såg det ut som om denna vinter skulle bli mild och ingen is på Vänern verkade det bli. Men vårt kära väder kan skifta humör snabbt och så även denna vinter.
Snö har vi visserligen inte haft så mycket i våra trakter men kylan har kommit, men om en vecka väntas det töväder igen.
I Värmlandssjön ligger isen upp till 40 centimeter tjock närmast stränderna. i Göta älv och Trollhätte kanal ligger isen upp till en halv meter tjock.
Nu kan man nog räkna med att isen ute på Värmlandssjön går upp igen till veckoslutet då det väntas både blidväder och blåst. Det kan tänkas att isen också håller emot då det snart skall bli minusgrader igen.

Handelssjöfarten på Vänern pågår ändå som vanligt. Sedan en tid arbetar Ale, Vänerns ”egen” isbrytare i både Dalbosjön och Värmlandssjön. Dessutom har Sjöfartsverket hyrt in de två kraftiga bogserbåtarna Bonden och Dynan för isbrytning i Dalbosjön och på Trollhätte kanal/Göta älv.

26-feb. Nu har det varit blidväder ett bra tag och med temperaturer på upp till 8° plus, blev det för mycket för isen som släppte ute på Kinneviken och i hamnbassängen. Kan tänka mig att hela Vänern i princip är öppen nu. Det varnas för en del drivis. Det vill väl mycket till nu om det skall bli någon bärande is igen.

Nu har änderna öppet vatten igen. Isläget uppdaterat. jan-2013....Uppdaterat feb-2013.

Inga kommentarer:

Framtiden med pension

Läser en del åsikter om pensionen att vi skall göra si eller så.. Klarar du av det så det viktigaste är att arbeta ett helt arbetsliv och ...