måndag 30 april 2012

Centrumfrågan!

Spaltkilometer har skrivits om hur man skall rädda centrum här i stan, det som lockar folk ligger en bra bit från centrum i form av två områden med butik-koncentrationer.
Tillföra skattemedel för centrums försköning är något förslag, att göra centrum attraktivt genom "bro-öppningar" och restauranger t.ex är nog det mest kostsamma förslaget, restauranger har vi i parti och minut i centrum.
Men till syvende och sist så hjälper inte något såvida det inte finns något som lockar, en söndagsmiddag var jag och kollade staden. På de båda köpcentrumen var det mycket folk med öppna butiker, men i centrum då?
Där såg det ut så HÄR, kunde se EN öppen butik, det var en spel/tidnings butik.

Har näringsidkarna i centrum givit upp kampen mot butikerna i utkanterna? Vill man bara satsa på de dagar som är säkra kort som t.ex lördag? Ni har också ett ansvar för ett levande centrum. Skall söndagar se ut så här i centrum? Då är det precis så som ni önskar.

lördag 28 april 2012

Mitsubishi i Lidköping

slog på stora tutan och presenterade Nanne Grönvall och sina bilar naturligtvis. Evenemangen avlöste varandra denna dag, inte så långt ifrån Mitsubishi i Lidköping pågick invigningen av ett handelsområde. Lördag är också en stor torgdag i denna stad så man hade att välja på.
Men det verkade som om en hel del folk ändå hade tagit sig ut till Mitsubishi i Lidköping, man får väl tro att Nanne Grönvall inverkade en del.

Sen invigning.

Vet inte varför man tre dagar efter att de nya butikerna öppnade hade en invigning på Änghagens handelsområde. Vad man kunde se så var det inte alls så mycket folk där denna dag som det var när butikerna öppnades.
Man får förmoda att nu börjar vardagen för affärerna därute, då de skall visa förtjänst enligt kedjornas förväntade resultat. Längsta kön denna dag var till "Sova" butiken.

Doc Morris har blivit efter i schemat och inte öppnat ännu. Man saknar farmaceuter sägs det.


Dagen till ära hade man tagit in en orkester som tolkade Dean Martin(The Dean Martin Experience).

En butik som verkade ha för liten yta var "Frasses hamburgare", där var kön utanför dörren och man hade inte tid med att städa undan där man slänger överblivet, endast en kassa öppen. Vilket inte ger ett proffsigt intryck, men det kanske förändras med tiden.

fredag 27 april 2012

Gångstråk genom Rörstrand.

Inom kort skall man börja riva den gamla gallerian som löper genom Rörstrand där entren nu är. Det är en fortsättning på torggatan ned mot Vänern. Det sägs att den stora muren som löper på gården efter gallerian där restaurang Strand ligger skall belysas med olika mönster som använts på porslin.
Vi får hoppas att detta fortlöper relativt smärtfritt då man i denna stad på senare tid försatt sig i en del svåra situationer.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har i alla fall godkänt planerna för gångstråket. Kanske man kunde göra en smidigare övergång på ringleden som torggatan korsar, så man slipper det ständiga avbrottet på biltrafiken. Det finns en järnvägsövergång också, men den har inte i närheten samma trafik som ringleden har.
Detta skall snart bort för gångstråket.

torsdag 26 april 2012

Bli vid din läst.

Ånej, försök inte. Att ändra namn är allvarligt det....Lidköping är det och så får det förbli....

onsdag 25 april 2012

Invigning Änghagen

Då öppnade det mer butiker ute på Änghagens handelsområde och får man ha en uppfattning så rönte nog Coop störst intresse med lång kö. Men den egentliga invigningen skall visst vara på lördag sägs det, smart två invigningar.
Det var inte dålig vid de andra heller såsom Clas Ohlsson och Harald Nyborg t.ex. De flesta affärerna hade nog denna dag en omsättning som man inte kan räkna med att den håller i sig för jämnan.
Den enda butiken som inte var öppen var apoteket Doc Morris.
Clas Ohlsson, blå-vita färger....


Ewy Palm inviger Coop, mestadels rött.....

Nu återstår "el-ledningseländet över parkeringen där någon har klantat till det, ingen lär väl ta ansvar.

måndag 23 april 2012

Försenad coffee shop!

Nu är det klart att Waynes coffee kommer till Lidköping. I mars öppnar kaféet sina dörrar i Gottis och tidningshörnans gamla lokaler skrev NLT i januari detta år. Men icke.....Ännu verkar det som om arbeten pågår och det är snart maj, när de öppnar vet endast de närmaste.
Man skall öppna i Tidningshörnans gamla lokal där det byggs ut på innergården och tydligen har något strulat eller så har NLT uppgivit fel datum.

söndag 22 april 2012

Från smått till stort.

Kommer man från en liten stad kan man inte låta bli att förundras över det gigantiska som vissa städer erbjuder. Peking är en stad som är gigantisk både vad gäller folkmängd och sevärdheter.
Det finns inte dess like här i skandinavien och knappt i Europa, om man tar med både folkmängd och sevärdheter. I Peking ser man tydliga exempel på Kinas rika historia men man ser nu också vilken otrolig utveckling som städerna genomgår. Peking ligger inte långt efter europeiska storstäder vad gäller materiell utveckling.
Men man behöver bara komma utanför en bit så märks det stora kontraster.
Entre till förbjudna staden, bilden som jag tog under min vistelse där.

fredag 20 april 2012

Blir det någon polisstation?

Nu har det varit tyst om den nya polishuset i flera dagar så det är väl dags att komma med ett förslag. Det ligger en bensinstation och skräpar på Wennerbergsvägen. Och vid sidan om Taxi Lidköping finns en tom plats där Bodströms förut låg, tillsammans utgör de en stor yta och förmodligen ett bra utryckningsläge.
Något bör ju byggas där, varför inte den nya polisstationen?

torsdag 19 april 2012

Dafgårds.

Det ryktas om att Dafgårds har dragit tillbaka uppsägningen av 50 st kollektiv anställda.

Ny säsong ute på Kållandsö.

Då börjar väl säsongen snart att på allvar sätta igång ute vid Läckö slott och Spiken. På slottet kör man sommarens stora utställning.....Läckö Slott 2012. Lennart Nilsson– se livet. Pågår mellan 10/6 – 26/8 2012.
Spikens fiskeläger finns också i närheten och bjuder på lite idyll och mycket mat...

Man väntar på gäster som skall komma mestadels med bil.

Man kan också komma sjövägen och då finns Läckö och Hörviken med på kartan, men tydligen räknas inte Lidköping småbåtshamn som någon gästhamn. Kolla på "Vänerhamnar". Men man åker inte till Lidköping om man skall besöka Läckö med båt.
Spiken har en gästhamn vet jag men är tydligen inte heller med i Vänerhamnar.

onsdag 18 april 2012

Ica ägare på topp.

Vi kan i media läsa om topparna inom Ica näringen som tjänar multum. SvD Näringsliv har granskat de 20 butiker som har högst omsättning i Sverige och de senaste åren har de tillsamman gett en årlig aktieutdelning på omkring en kvarts miljard kronor till sina ägare. Det innebär i snitt cirka 12 miljoner per butik och år.
För dessa är det en lönsam bransch medan andra handlare får slita för varje öre.
Ica-handlarna har möjlighet att ge aktieutdelningar till sig själva vilket alltså inte är en engångsföreteelse. I princip är det samma personer som varje år ligger i toppen av ersättningsligan – även om den inbördes ordningen varierar lite.
Vi har en av dessa toppar i Lidköping och att det är Ica Kvantums ägare Anders Fredriksson är troligtvis ingen hemlighet. Han kontrollerar 99,8 procent av aktierna i ägarbolaget till Ica Kvantum i Lidköping. 2010 gav det honom en aktieutdelning på närmare 15 miljoner kronor.
Det gör att Anders Fredrikssons inkomster enligt SVD hamnar i nivå med Nordeas vd Christian Clausen och Handelsbankens vd Pär Boman – som båda hade ersättningar på omkring 15 miljoner kronor samma år – och högre än Michael Wolf, vd på Swedbank, som totalt drog in drygt 11 miljoner kronor.
Nu kommer det konkurrens genom att COOP snart öppnar ute på Änghagsområdet och det borde väl påverka vinsten något tycker man, eller finns det tricks för det också.

tisdag 17 april 2012

Peking resa.

Då har man kommit hem från sin Kinaresa och Peking. Och det var en mycket positiv och givande resa, inte minst att kineser var ett mycket vänligt folk. Samt att Peking var fullspäckat med sevärdheter.
Kontrasterna var stora i detta land och lika stor kontrast var det att komma från Lidköping till världsstaden Peking, vilken har tio miljoner invånare i själva staden och nästa det dubbla i "storkommunen". Tidsskillnaden var +6 timmar. Vädret i början av april var över 20° varmt och magnolian var nästan utblommad.

måndag 16 april 2012

Dags för nya butiker.

Onsdagen den 25 mars kommer de nya butikerna i Änghagens centrum att öppna. Premiärfesten blir dock på lördagen den 28:e april. De butiker som öppnar i tillägg till redan befintliga är: COOP Extra, Rusta, Sova, Clas Ohlson, Doc Morris, Team Sportia, Cotton Blue, Harald Nyborg och Frasses Hamburgare. Flera andra har också anmält sitt intresse Biltema t.ex. Man försöker hitta plats för dessa.
Så har man även problemet med elledningar som ännu inte är nedgrävda som går över parkeringen. Kommunen har på senare tid haft fler exempel på klumpigt förfarande och det verkar inte som det sker någon förbättring.

onsdag 4 april 2012

Takarbete på De la Gardiegymnasiet.

De lite äldre kommer nog ihåg kvarteret Giraffen ,och framförallt Café Freden. Café Freden revs i juni 1981, för ge plats den nya gymnasiebyggnaden.
Då var det ett led i vad som skulle bli en kolossal skola med drygt 2000 elever. Nu bökar man i kvarteret igen såg jag, närmare bestämt på G-huset vilket har genomgått en renovering förut och där hittar du Byggprogrammet, Elprogrammet, Energiprogrammet, Fordonsprogrammet, Hantverksprogrammet.
Jag vet när Skanska byggde där så hade man problem med dimensionen på takstolarna och det var kris ett tag att hela skiten skulle rasa. Men det kan väl knappast vara orsaken till att man plockar bort tegelpannorna nu.


Talade med gubbarna där och det var dags att byta ut detta tak, troligen har tidens tand varit elak mot taket. Då är det bäst att byta så det inte blir som på badhuset.

tisdag 3 april 2012

Outnyttjad yta.

Det finns en stor yta med bra läge i stan, man kan undra varför den år efter år används som alldeles för stor parkeringsplats. Hälften av ytan vore tillräckligt för parkering. Parkeringen ligger utanför gamla tändsticksfabriken(Sirius).


Måste väl kunna användas till att bygga något på, det nya polishuset kanske, som det råder sådan turbulens om. Annars kan det väl både byggas bostäder och butiker där. Man är väl inte lika hysteriska där som i de la Gardiestaden när man skall bygga. Limtorget ligger visserligen strax intill, men det skall väl inte hindra utvecklingen.

måndag 2 april 2012

Sakta men säkert.

Nu skall man så smått börja riva oljecisternerna för att kunna påbörja "projekt hamnstaden". Rivningen och sanering beräknas vara klar någon gång i augusti. Just nu grävs det för oljesanering i marken.
Antar att det också beror på om man får några överraskningar, så det inte startar tjafs a la polishuset. Man tror att det finns ca 5000 ton järn och plåt i de 19 st cisternerna.

Det är det norskägda företaget AF Decom som river. De fick betala kommunen drygt två miljoner kr och får då behålla all plåt och järn. AF Decom AB i Göteborg är ett dotterbolag till det norska rivningsföretaget AF Decom.
Sedan återstår att se vad bostadsmarknaden gör av området.

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...