fredag 30 november 2012

Kaffetåren.....

Utdelningen av fredagens NLT försenades på grund av ett tryckerihaveri. Skit också, nu fick jag dricka kaffet utan NLT på en fredagsmorgon, inser ni på NLT vad ni ställt till med?...!!
Nu fick jag rota fram den senaste "Illustrad Vetenskap" och läsa till kaffet. Det blev inte samma smak på kaffet......

torsdag 29 november 2012

Byggandet i stan!

Det pågår lite reparationer runt om i staden, i alla fall det jag har sett. Lite nybyggnation också i väntan på det första spadtaget av Hamnstaden. Då det väl skall trissas upp med byggandet. Överbyggnad av reningsverk eller ett nytt sådant är också ett bygge i mångmiljonklassen. Småvillor verkar det inte vara någon större fart på och blir det flera "varsel" från näringslivet så satsar väl inte folk på villor. Förra året spådde Trä- och Möbelföretagen att det i år skulle byggas ca 1000 småhus mindre i landet.. Och med tomtpriser i Lidköpings centrala delar samt Askeslätt och Sjölunda på ca 230.000 - 280.000 kronor tar man inte lätt på att bygga nytt.
Här "påtar" Backgårdens bygg i liten skala ovanför restaurang Italia, vad det nu skall bli....

Vad som sedan blir av långbänken nytt polishus får vi väl se. Polisen måste väl snart ha slut på ursäkter och komma med besked. Skall man husera i de åldriga lokalerna? Flytta all polisverksamhet och lägga ner som man hotar göra med den lokala narkotika roteln i hela Skaraborg. Eller är man så djärva att man anser att poliserna här är värda fräscha lokaler?
Vem vet, endast den gudomliga högsta polisledningen, kanske....
En delegation från hjärntrust-polisledningen i Göteborg som antagligen skall se till att inte något tar för stora resurser därifrån samt Rikspolischefen träffade poliser i västra Skaraborg. Under besöket framgick det att beslutet om hur ett nytt polishus kommer att se ut och var det kommer att vara beläget, bör bli klar vid årsskiftet.
Några detaljer i ärendet vill Ingemar Johansson ännu inte gå in på. – Men min "största" önskan är att det ska bli ett modern polishus här och det finns ett antal alternativ, säger han. Det skall bli intressant och se om något svar kommer vid årsskiftet.

Nuvarande polishus i Lidköping tillhör kategori, modell Ä+

Epilog: Medeltidens värld.

Naturligtvis är inte det sista sagt i denna härva ännu, det lär komma mer. Men nu har man fått en syndabock som politikerna i Lidköping fick med värmeverks-härvan.
Götenes kommundirektör Roger Selmosson har entledigats från sitt uppdrag med omedelbar verkan. Samtidigt har kommunstyrelsens ordförande Kenth Selmosson (S) sjukskrivit sig.
Detta beslut drevs igenom av Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och Götenes framtid. Och om man får tro SR Skaraborg så blir avgångsvederlaget till kommundirektören 2,5 miljoner kronor.
Allianspartierna med Miljöpartiet är mycket kritiska till hanteringen och menar att det inte är seriöst att grunda ett beslut på ett TV-program och efterföljande debatt. Så det enda ni visste om var vad Uppdrag Granskning kom fram till? Innan detta program var det frid och fröjd? Men jag kan hålla med om att tjänstemän oftast offras i någon politikers ställe. Om inte programmet sänts, hade ni då överhuvudtaget seriöst hanterat de 100 milj skattebetarna hittills fått punga ut?

Redan innan Äventyrslandet sågade turistrådet de prognoser som visar hur framgångsrik medeltidsbyn Medeltidens Värld i Götene skulle komma att bli. När väl Arnfilmen glömts av folk fanns inte den draghjälpen längre.
I en förstudie som presenterades för politikerna sades det att medeltidsbyn år 2011 kommer att locka 50 000 besökare om året och gå med en miljon kronor i vinst. – Vi ska ha klart för oss att konkurrensen är stor och folk är kräsna, sade Bo Öster på Svenska turistrådet.
Nu är man uppe i ca 100 miljoner i förlust och det är inte slut ännu.
Riddare ARN:s epok är sedan länge förbi och nu verkar det som Äventyrslandets är det också

Det meddelas att Kommunstyrelsen beslutade att betala in ett extra aktieägartillskott på inte mindre än 20 miljoner kronor. Vi kommer ändå aldrig ifrån skulderna utan de måste betalas, säger han. Gör vi så här kan vi också undvika att få en stor kostnad på en gång om Äventyrslandet skulle säljas säger Anders Månsson (GF) är kommunstyrelsens tillförordnade ordförande. Men han är tydligen tveksam till om man kommer att få det sålt, trots att två spekulanter finns.
Är summan uppe i 120 miljoner kr nu då? En fantastisk "nätt liten" summa, hade någon nämnt att det skulle kosta kommunen denna summa när ARN filmen gick som bäst och när Bert gick in som intressant så skulle han fått idiotstämpel på sig.
Stryka ett streck över det hela och gå vidare sa Bert.....Jojo, världens dyraste streck då...Gå vidare måste man men att bara skjuta det åt sidan vore väl ett hån mot alla skattebetalare.

onsdag 28 november 2012

Skatter för 2013

Kommunfullmäktige i Lidköping beslutat att behålla skattesatsen på 20,86 för år 2013. Frågan är hur länge man kan hålla den linjen med kostsamma framtida projekt.
Men det betyder inte att vi undgår skattehöjningar ändå. För vårt kära Västra Götalands region har beslutat om en skattehöjning med 25 öre till 11,13%.
Och många är de landsting som höjer skatten.
Landstingen i Dalarna – höjning med 50 öre till 11,16 %
Gävleborg – höjning med 30 öre till 11,51 %
Jämtland – höjning med 25 öre till 10,85 %
Sörmland – höjning med 60 öre till 10,77 %
Uppsala – höjning med 30 öre till 11,16 %
Västmanland – höjning med 50 öre till 10,88 %
Västra Götaland – höjning med 25 öre till 11,13 %
Östergötland – höjning med 65 öre till 10,92 %

Så har vi dem som blir vid sin läst.
Landstinget i Halland – oförändrad 10,42 %
Landstinget i Kalmar – oförändrad 10,87 %
Landstinget i Kronoberg – oförändrad 10,65 %
Landstinget i Skåne – oförändrad 10,39 %
Landstinget i Stockholm – oförändrad 12,10 %
Landstinget i Värmland – oförändrad 11,20 %
Landstinget i Västernorrland - oförändrad 10,99 %
Landstinget i Örebro – oförändrad 11,02 %

Så de som sänker. Samtliga av dessa lämnar över hemsjukvården till kommunerna.
Landstinget i Blekinge – sänkning med 32 öre till 11,19 %
Landstinget i Jönköping – sänkning med 34 öre till 10,66 %
Landstinget i Norrbotten – sänkning med 22 öre till 10,18 %
Landstinget i Västerbotten – sänkning med 20 öre till 10,30 %

Östergötland höjer mest 65 öre.
Jönköping sänker mest 34 öre.
Dyraste landstingsskatt Stockholm 12,10%.
Billigaste Norrbotten 10,18%.
Stockholm ligger ensamma på över 12 kr i skatt, därefter följer ett gäng på över 11 kr, däribland vårt Västra Götaland. Resten ligger på över 10 kr, ingen mäktar med under tio kr.

Källa: AB.

tisdag 27 november 2012

Höga vindkraftsverk på Billingen

En i vanlig ordning samling miljö uppskrämda politiker har åter igen medgivit en förfulning av naturen. Denna gång vindkraftsmonster på Billingen.
Så nu skall människor få se "skatteskraporna" resa sig mot horisonten. Och det är ju väl, för i miljöns namn kan man besluta vad som helst, skattehöjningar, bidrag med skattemedel, andra typer av miljöförstörning och mycket mer.
En i stort sett enig rödgrön opposition och en splittrad borgerlig majoritet har nu öppnat för vindkraft på Billingen. MP må vara förlåtet, de vet ju inte bättre, men tydligen är även de andra rödgröna/borgerliga politiker lika insyltade och uppskrämda.
Med röstsiffrorna 28-16 sa kommunfullmäktige i Skara på måndagskvällen ja till den fördjupade översiktsplan som ska möjliggöra etableringen av de sex 190 meter höga vindkraftverken.
Nyttan är större än skadan! Nyttan är tydligen den att de är miljövänliga om man bara ser till nyttjandet. Att bära sig ekonomiskt av egen kraft är svårt och att man förstör en hel "bakgrundsbild" på ett berg där man har rekreationsområden bryr man sig tydligen inte ett dyft om.
Miljö-mupparna har vunnit, frågan är om det är en pyrrhusseger.

Bara genom elcertifikaten får vindkraften ett bidrag på ca 36 öre per kWh, som ökar till nästan en krona om man tar hänsyn till annat stöd, exempelvis statliga bidrag för ”introduktion av vindkraft” och ”bidrag för uthållig energianvändning” och så vidare. Uppskattningar som avser hela världen säger att subventionerna uppgår till 20 procent av investeringskostnaderna. Överallt är vindkraften egentligen olönsam, men den olönsamheten döljs av politiskt beslutade subventioner.
Källa: Tidningen Contra 2011. C G Holm.
Frågan är vad Skarapolitikerna menar med att nyttan är större än skadan.
Vindkraftsbranschen och LRF gör allt vad man kan för att med glättig miljö reklam sälja andelar eller hela vindkraftverk till kommuner, kooperativ, lantbrukare och intet ont anande privatpersoner.

måndag 26 november 2012

Granen står grann.

Nu har granen anlänt till torget och även såg jag på andra sidan "älva" hade man gran-pyntat. Nu skall väl den stor klädas i julpynt och sedan är torget pyntat i julskrud.
Dröjer väl inte länge förrän gatorna runt torget också får sina jul-utsmyckningar... Julborden på restaurangerna har redan startat för ett bra tag sedan. Snart kommer det väl semlor...
Den ännu "oklädda" stora granen på torget vid dags dato. Sedan kan "ungdomen" (kopia av Carl Eldhs kända skulptur) vid östra fästet till gamla Torgbron få lite julgranar att titta på.

Ny optiker butik.

En ny optikerfirma slår upp portarna i centrum där Sko Elegans tidigare låg på Norra Torngatan. Det börjar bli en del av den sortens butiker nu också och tillsammans med mat/café, kläd, frisörer så utgör nog det en stor del av utbudet runt centrum.
Kanske man skulle i "Ett levande centrums" namn också försöka locka lite mer affärer som är mer attraktiva för massan.
I morgon tisdag 2012-11-27 är det premiär för SmartEyes.

Trots det Engelska namnet(vilket det tydligen skall vara i dagens Sverige) så är Smarteyes ett svenskt privatägt optikföretag, startade i april 2007. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB.

söndag 25 november 2012

Yttrande över Göta Älv.

Region Värmland skriver i ett yttrande om en ny bro över Göta Älv i Göteborg att öppningar måste garanteras minst varje timme, och att en satsning på utbyggnad av bl a Trollhätte-kanalsystem skall ske.
Lidköping, Maristad och andra som är beroende av Vänersjöfarten bör haka på och inte krypa för Göteborg. Nog är Vänersjöfarten viktigare än om man har det svårt att komma över en bro med rullstol.
Man måste trycka på INNAN ställt faktum. Göteborgs politiker har ju redan reagerat surt på att vi lägger oss i Göteborgs angelägenheter. Och tydligen begriper inte vissa politiker där (MP-VV) att passering ut till Vänern INTE är enbart en Göteborg angelägenhet.
Nog hade Göteborg haft åsikter mot Vänerkommuner om de var på väg att fatta ett motsvarande beslut.
Ett exempel på "huvudet under armen" ståndpunkt står partiet VV för: "För sjöfarten är höjden på Göta Älvbron mindre viktig eftersom bron är öppningsbar.
Fantastiskt....Det beror väl på hur ofta den öppnas, eller?

lördag 24 november 2012

Inga IKEA köttbullar i Indien.

Det kommer INTE att säljas några klassiska köttbullar på Ikea i Indien, vilket är en besvikelse för åtminstone de utlandssvenskar som hoppats kunna köpa midsommarmaten på plats.
Och ett avbräck för Dafgårds Källby som tillverkar köttbullarna till IKEA. Detta på grund av den enorma Byråkrati som råder i Indien och den protektionism som gäller i det landet.
Vad säger EU om detta handelshinder, inte dags att sätta hårt mot hårt?

Uppgradering av centrum!

Nu har Stenportsgatans del som gågata varit färdig ett tag och man får väl säga att det blivit till det bättre, eller?
Det har tillkommit ett "glaspalats"(invigning feb 2013) på gatan sedan omläggningen, som innehåller bl.a. konsthall, bibbla, Folkrörelsearkiv samt ett café. Den nya gågatan har även värmekablar som skall smälta ner snön. På bilden med den nya gågatan saknas det lite belysning samt lite mer utsmyckning.

Men vi har fler gågator i centrum och jag har inte hört om någon uppgradering av dessa. Kanske en "gångtunnel" under ringleden från den gågatan på väg till Rörstrandsområdet och blivande hamnstad vore på plats.

fredag 23 november 2012

Ny inomhusscen!

Talade med folk på stan idag och då kom det upp att man hört om en ny inomhusscen vid Folkets Hus.
Var skulle den byggas då undrade någon, var finns den platsen? En annan påpekade att Bertil Jonsson(M) hade sagt att "-jag vet att det är ont om plats där men vi får rätta oss efter vad vi har". Kanske ni kan hyra på Bo(d)ströms? Det vore väl att rätta munnen efter matsäcken det?

Folkets Hus ligger nära både stadsbiblioteket och De la Gardieskolan och det är kanske där vi skall bygga den nya inomhusscenen menar man. Om vi använder tomten där annexet finns kanske vi kan få en bra scen, är en tankegång.

Skall man riva eller bygga om annexet då? Det till höger på bild. Annars kvarstår ovanstående alternativ. Nog kan man alltid klämma in Hedvall & Jonsson....
Platsen mellan de två husen skulle då räcka till parkering för två bilar.

Skara sommarland säger upp.

Köpstaden intill Skara sommarland är sedan länge ett avslutat kapitel och vad det blir av byggnaderna återstår att se.
Att tro att Skara sommarland skulle röna samma öde är svårt. Men man tvingas säga upp fyra anställda. Men enligt tillförordnade vd:n Hans Ericsson är det här inte en följd av minskat antal besökare, utan av en översyn av hela organisationen.
Man ser över hela organisationen kontinuerligt, säger han. Troligtvis spelar minskat antal besökare in mer än vad man vill erkänna.
Skara sommarland har 450 säsongsarbetare och 19 heltidsanställda. Fyra av dessa, två tjänstemän och två arbetare, har nu alltså varslats om uppsägning. – Det finns ingen dramatik i det här. Att vi tvingas till det här beror helt enkelt på arbetsbrist, säger Hans Ericsson.
Att det är arbetsbrist måste väl bero på minskat antal besökande... Nöjesparken räknade i år in 260 000 besökare, vilket är 60 000 färre än kalkylerade 320 000. Vädret får skulden och det är nog delvis sant.
Men om varslen fortsätter i denna takt i Sverige som idag så lär nog denna typ av nöjesinrättningar i hela Sverige bli lidande.
Lisebergs nöjespark hade 7% mindre besökare 2012 än under 2011 och de är inte riktigt så beroende av vädret som Skara sommarland med stora badbassänger.

torsdag 22 november 2012

Lidköping och Fairtrade.

I Lidköpings kommun är politiker noga med att de skall vara med på det "korrekta" tåget både vad gäller t.ex mottagning av flyktingbarn, vara miljöanpassad, och nu senast FairTrade.
Det gör man för att öka möjligheterna för odlare i bl a utvecklingsländer att få rättvist betalt för sin produktion menar man. Lidköpings kommun har sedan tidigare egna regler som innebär att hänsyn skall tas till rättvisa och sociala krav. Redan upphandlas kaffe som har ”Fairtrade-märkning”.
Då får man väl anta att nu när Lidköpings kommun står inför en upphandling av livsmedel för den kommande treårsperioden. Att man då inte är så noga med kostnaderna utan givmilt tänker på de sina "nästa" i utvecklingsländerna. Beror naturligvis på vad man menar med "rättvist betalt".
Men jag har sett politiker skriva att vi ska få god och näringsriktig mat till ett så lågt pris det bara går till våra elever och äldre. Ena sidan är det då skattebetalarnas pengar samt ve och väl för elever och äldre. Det rör sig om och å en sida Fairtrade åtagandet och andra sidan om skattemedel alltså?
Men som politiker trixar ni säkert bort detta, det är väl ingen motsättning mellan detta?.

Undrar vad moderaterna i Lidköping tycker, många av deras kollegor i andra städer anser att Fair Trade City-samarbetet till stor del är en ideologiskt driven process. FairTrade präglas av ett antikapitalistiskt sysnätt som faktiskt utmanar de grundläggande fundamenten i en fungerande marknadsekonomi skriver man.
Uppsala kommun ville inte gå med i Fair trade. Vad Fairtrade vill göra är att reglera prissättningen på olika marknader eftersom man inte anser att marknadspriserna för kaffe- eller kakaoodlare är rättvisa. I enlighet med sin socialistiska grundsyn anser Fairtrade att marknaden är ”orättvis”.
Verkar som om vissa anser detta är ett ideologiskt riktat beslut.

onsdag 21 november 2012

Curt Linusson fullmäktigeledamot!

Ett lite ödets nyck ser det ut som. När en Sverigedemokrat lämnar staden och därmed kommunalfullmäktige så lämnar det ev dörren öppen för att högerextremisten Curt Linusson kommer in i fullmäktigr skriver NLT.
Han var nära att komma in innan med sitt eget parti, Skaraborgs svensksocialister, men det saknades ca 60 röster.
Han var med i Nationalsocialistisk front, senare Svenskarnas parti konkurrenter till Sverigedemokraterna och är nu på väg in på ett Sverigedemokratiskt "mandat", för att personer skrev honom på listan till SD vid valet. Vilket gjorde att Länsstyrelsen meddelar att han står på tur.
SD:s kvarvarande representant i Lidköping är väl inte helt glad över att få en vilde intill sig i stolen och funderar på hur han skall ställa sig, om han skall sitta kvar.
Men så är det nu ställt i en demokratisk ordning, man kan inte utesluta människor som följt val-lagen för att man inte gillar vad de gör, det är bara att vänta tills nästa val såvida det inte löser sig innan på något annat sätt. En enda person kan möjligtvis ställa till med fysiskt bråk på de politiska mötena, men knappast någon ändring i den politiska kursen.
– Valsystemet ser ut som det gör, det är en följd av att vi inte hade stängda listor säger SD. Det är uppenbart att det här var någon slags kupp, fem nazister skrev samma namn för att försöka få in honom bakvägen, enligt samma källa.
Det blev som förväntat när Länsstyrelsen hade kollat färdigt. Linusson från Järpås utanför Lidköping tar plats i fullmäktige för Sverigedemokraterna och blir därmed "vilde" i Lidköpings politiken. Sådan är lagen och så får det tydligen bli...

tisdag 20 november 2012

Skattemedel till Rörstrand museum.

Det är inte bara i Götene det "trixas" med skattemedel.

Det bolag som driver Rörstrands Museum har missat momsinbetalningar i ett par år. Vilket har gjort att plötsligt har en vinst på ca 30.000 kr förvandlats till en förlust på ca 500.000 kr. Därför tog aktiekapitalet slut.
Som så många andra så har man skjutit upp inbetalningarna av momsen flera gånger men som alltid går det inte i längden.
Så hux flux blev vinst till förlust. Men är man i nåder hos Kommunfullmäktige finns det alltid skattemedel att ta till och man öppnade skattkistan och sköt till medel för att säkra driften för framtiden. Även beslutade man att återställa aktiekapitalet som försvann genom skatteinbetalningen.
I en ände strömmar det ut skattemedel i den andra skjuter man till, status quo då?
Men får man hantera våra skattepenga så här tro?
Vår status som "porslinsstad" får väl inte rubbas, trots det inte är myckett kvar av den varan sedan länge. Rörstrandsområdet har nu flera anställda från olika näringar än när området drevs som porslinsfabrik, ca 1200 människor jobbar där nu. Och en väldigt liten del har med porslinstillverkning att göra.
Är Kommunfullmäktige lika villiga att skjuta till medel om andra slarvar med momsen tro? Utanför den fina kulturen?
Som ursäkt har man att över det vanliga tugget om "en kulturgärning bra för staden så, "museumet är visserligen inte lönsamt i sig men det bidrar till att locka 100 000-tals människor till Lidköping"!!!! Via internet-besök då eller?
Så förnekar man att skatten skulle vara orsaken till de ekonomiska problemen. Det är istället ökade utställningskostnader och ökade personalkostnader, bland annat, som gjort att Rörstrands Museum nu behöver ett kraftigt tillskott av pengar.
Men tillskott av skattemedel behöver man i vilket fall som helst. Om utställningskostnader och personalkostnader fortsätter att öka då? Mer skattepengar eller?

måndag 19 november 2012

En knäpp på näsan till Trafikverket.

Trafikverkets förslag att sänka hastigheten till 80 kilometer i timman på E20 får tummen ned av Vara kommun.
I ett yttrande som tagits fram av tekniska utskottet vill man istället se alternativa åtgärder tills dess att vägen byggs ut till fyrfältsstandard.
Det är utmärkt när Trafikverket får mothugg och inte bara så fort inte vägen håller klass sänka hastigheten för att sedan skicka fram sin förlängda "bötesarm" trafikpolisen. Dags att de satans byråkraterna på Trafikverket får veta att det finns andra medel än poliskontroller på vägar med sänkt hastighet.

lördag 17 november 2012

Stadsplanering...!

Planer för hur stan skall byggas, bo och leva i finns det gott om i denna stad. Alltifrån att kapa betongbroar och göra dem öppningsbara till mer jordnära ting.
Några långbänkar har vi också och den längsta(troligtvis) som inte många av dagens pensionärer får uppleva helt färdig är den omtalade Hamnstaden.
Sedan har vi tjafset om byggandet av polishuset, där det verkar vara på stället marsch och om polisledningen verkligen vill satsa på något dyrt bygge utanför Göteborg.
Sedan har man från minst två ägare till fastigheter där forna hyresgäster flyttat ut presenterat planer på nya verksamheter.
Det är GE Real Estat Sweden AB som äger fastigheten till vänster på bild som stått i stort sett tom sedan tingsrätten flyttade. Fastighetsägaren begär nu att få ändrad detaljplan för att fastigheten skall tillåtas ha kontor, bostäder, skollokaler och vårdlokaler. Vad som kommer att tillåtas får man väl fundera på från politiskt håll.
Sedan har vi Orion-huset i centrum där ägaren Thunbolaget en gång presenterade planer för ett slags galleria med rulltrappor och med flera butiker där biblioteket nu flyttat ut. Facit borde väl komma någon gång, såvida man inte nöjer sig med tomma lokaler.
................Gamla Tingshuset.................. Orionhuset där bibblan fanns.

fredag 16 november 2012

Polishuvud i sanden.

Nu är det polisledningengs tur att köra med SAS flygbolags taktik och hota om nedläggning. Denna gång är det inte bara Lidköping som skall drabbas utan även Skövde.
Det är polisområdeschef Johnny Calvin som är exekutor å statens vägnar. När polisförbundet inte kommer överens med staten i MBL förhandlingar om hur tjänstgöingslistan skall utformas så drar polisledning till med samma taktik som SAS. Antingen följer ni våra direktiv eller så nedläggning.
Och NATURLIGTVIS kommer inte narkotikaspaningen bli lidande, man kan ju samarbeta med länskriminalens narkotikarotel i Göteborg och låta narkotikaspaning ingå som en del av insatserna för vardagsbrottslighet.
Funderar på om han tänkt på hur korkat detta låter och är? Som amatör kan jag tänka mig multum med problem här när man byter ut personal specialutbildad på plats mot personal från annan ort(Göteborg). Och lägga på dem som sysslar med vardgsbrott ännu en börda. Grattis till er som ägnar er åt narkotika relaterade brott i Skaraborg...
Detta är dumt nog att komma från högsta hönsen i en polisledning.
Polis, var god dröj...

torsdag 15 november 2012

Sagan om Medeltidens Värld.

Ja då har man kollat på Uppdrag granskning och Medeltidens värld. Och det var väl så illa som man tänkt sig. För egen personlig del var nog den biten med att hyra marken av Bert Karlsson på tjugo år kanske det som var mest svårsmält. Man nämde en summa på 800 000 kr, om den summa gäller varje år i tjugo år är det en skandal. Men tydligen pågår det juridiska förhandlingar. Men man kan inte sälja parken heller, tycker mig ha läst om att förhandlingar skulle pågå om just detta.
Nu bor inte jag i Götene och mina skattekronor har inte slösats bort, med det inte sagt att inte skattepengar slösas bort i Lidköping.
Men jag kan förstå de Götenebor som är frustrerade över vad man kunnat fått för de ca 100 miljoner kronor som man lagt ut på Medeltidens värld hittills. Och det genom otroligt dålig koll och ibland mycket tveksamma upphandlingar, på gränsen till korruption. Kopplingen till Grävtjänst i Götene kändes inte helt korrekt. Götene grävtjänst, ett bolag som ägs av kommunstyrelsens ordförande Bergstens(KD)svågrar, har fakturerat stora summor på löpande faktura.
Droppen för många i Götene måste väl vara som det nämdes i programmet, den kommunala musikskolan som kostar 1,9 milj att driva per år och underhåll av ett stängt "lekland" kosta 4,7 milj.
Nej kära politiker och andra inblandade i denna härva, ert eftermäle lär inte ge goda vitsord.
Bubblan på bilden är rund då det begav sig en gång i tiden på Äventyrslandet, nu är den stungen platt.

En presskonferens har hållits om denna affär efter Uppdrag gransknings reportage. Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Kenth Selmosson (S) och förre ordföranden Bo Bergsten (KD) hade varken några bortförklaringar eller allvarligare tillrättalägganden efter programmet utan konstaterade bara att det mesta gått fel från början. – Det här har kostat alldeles för mycket pengar, det blev inte bra och det ber vi om ursäkt för, sade Selmosson. Det kan man lungt påstå att det kostat för mycket. Och det är bra att man ber om ursäkt, men frågan är om man lärt sig något.
Inte så mycket att man ställer sin plats till förfogande i alla fall. – Jag har aldrig haft den tanken, sade Selmosson.
I Lidköping utsåg man en syndabock till värmeverks-skandalen och "svartbygget", nog kan ni i Götene alltid klämma fram en syndabock.
Oppositionen hade en egen pressinformation där Anders Månsson (GF) framförde besk kritik och krävde kommundirektör Rogher Selmossons och Bo Bergstens avgång. – Han och Rogher Selmosson är de ansvariga, säger Månsson.

- Från kommunens sida har vi aldrig haft för avsikt att dölja någonting kring Medeltidens värld, förklarade Kenth Selmosson.

onsdag 14 november 2012

Osthandel på torget

Under många år har vi haft torghandel i denna stad och "knallar" har kommit och gått. Något som funnits i många många år är ostvagnarna där man kunnat köpa kvalitets-ost och även fått provsmaka. På senare tid har man nog fått blanda upp osten med de billigare sorterna.
Förr hade vi ett stort ostlager i denna stad i Sockerbruket vilket var ett gammalt sockerbruk av tegel beläget i östra hamnen i Lidköping som under första halvan av 1900-talet fungerade som sockerbruk. Några av husen hyrdes från 1968 ut till Riksost som använde det som Sveriges största ostlager.
Men är sedan länge nedlagt. Nu får väl osthandlarna söka på andra ställen att köpa sin ost på.
Denna onsdag hade bara två stycken osthandlare mäktat sig fram i rusket.

tisdag 13 november 2012

Hamnstaden

har nu avancerat till FÖP..."Fördjupad ÖversiktsPlan" till politikerna.
Det rör på sig.
Men ännu är det inte dags att avlägsna den "prydliga" reklamen på platsen för bygget.

Hur går det med Länsstyrelsen förresten, är de fortfarande bångstyriga?

Rankade skolor i Skaraborgslän.

Föräldraalliansen Sverige har rankat landets kommunala skolor. När Föräldraalliansen rankar landets kommunala skolor utgår man från föräldrarnas perspektiv.
Har ingen aning om hur proffessionellt denna undersökning är gjord, bara förmedlar vad rankningen enligt Föräldraalliansen har givit för resultat.
Det är fyra kvalitetsområden som bedöms och räknas ihop till ett kvalitetsindex för grundskolan i de olika kommunerna: Måluppfyllelse, pedagogisk personal, övriga hälso- och studiefrämjande resurser och fritidshemmen.
Så här stor andel av eleverna i årskurs nio är behöriga till något gymnasieprogram. Siffrorna gäller betygen från våren 2012 och kommer från Skolverket.
Gamla Skaraborgs län. Numera Västra Götaland.
Essunga 87,3
Falköping 84,2
Grästorp 91
Gullspång 74,5...Har svårt att hävda sig även här.
Götene 84,2
Hjo 83,5
Karlsborg 98,5...Verkar vara vinnare i Skaraborg.
Lidköping 87,6
Mariestad 90,8
Skara 84,8
Skövde 88,9
Tibro 79,1
Töreboda 85
Vara 88
Separata skolor med flest behöriga finner vi Broholmsskolan i Lidköping¨med andel 100.
Falköping med tre skolor Flobyskolan, Gudhemsskolan, Vartoftaskolan. med andel ~100
Karlsborg Carl Johanskolan med andel ~100.
Hela listan.

Samma tendens med betyg.

som i övriga skolor i landet.
Kvinnor har betydligt bättre studentbetyg än män på De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Orsaken är okänd och en utredning ska göras.
I Lidköping skiljer det 1,8 betygssteg mellan kvinnor och män, till kvinnornas fördel. Det visar rapporten Öppna Jämförelser gymnasieskola 2012 från Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Nu skall gymnasienämnden i Lidköping se närmare på vad som kan ligga bakom.
Varför göra något som ni redan vet orsaken till? Orsaken är okänd? Det tror jag inte. Pojkar är mer för praktiska bestyr, sitter hellre framför en dator, spelar tv-spel, sysslar med sporter, pimplar öl osv i högre grad än tjejer. Och i den mån tjejer sysslar med samma saker så kan de hålla två bollar i luften samtidigt och då blir inte skolan så mycket lidande.
Det konstiga är att senare i arbetslivet är det pojkarna som har de högsta chefsposterna och bättre betalt än flickorna, så någonstans på vägen sker en förändring. Bättre ni tar den frågeställningen.
En enligt mig något krystad förklaring är: -Förklaring kan vara att vi från låg ålder behandlas olika. En del skyller på den gamla läroplanen - att den byggde på att eleverna skulle ta mer ansvar själva, låter som en produkt av psykologer.
En anna åsikt är att: exempelvis tycks det vara så ibland att en del killar upplever en slags konflikt mellan att vara cool och att prestera bra i skolan.
Inget är generellt men i statistiken är det så att flickor har bättre betyg än pojkar vad nu orsaken än må vara.

måndag 12 november 2012

Slussarna i Trollhättan.

Slussarna i Trollhättan skall bytas ut mot större dito, en kostnad på ca 3 miljarder om regeringen i Stockholm har intresse för det.
Samtidigt skall brinkarna längs Göta Älv förstärkas och det kommer att kosta ca 5-6 miljarder ytterligare. Man har som vanligt i dessa fall lång betänketid, först 2014 skall det beslutas och då är det valår, så det vet i tusan om något händer. Så man talar nog om decennium innan man kan se resultat.
Man vill utöka från dagens maxlängd på båtarna från 88m till den alltmer vanliga längden på 110 m, men inte mer djupgående, där går kostnadsgränsen. Det är bara trafik "länkar" runt storstäderna som får kosta så mycket.
Sedan undrar man hur det går med bron i Göteborg som skall byggas över Göta Älv där i alla fall MP representanter vill köra över Vänersjöfarten med en bro som är alldeles för låg. För att gående/rullstolsbundna skall kunna ta sig över lättare och även cyklister...!
Nu är det väl så att Vänersjöfarten och dess kommuner har en lågprioritet bland beslutsfattare i Sverige. Göteborgs kommun står i begrepp att besluta om vilka nya broar som skall byggas över Göta älv för att klara trafiken där och då ger man fan i Vänertrafiken till sjöss. Vi kommuner runt Vänern skall inte lägga oss i Göteborgs beslut sade man därifrån. Grunden till ett gott samarbete. Den frågan berör ju inte oss, eller?
Trafiknämnden i Göteborg fattade tidigare ett beslutet att anta det broförslag som har en högsta segelfri höjd på 13 meter. Det betyder att nöjesseglare kommer fram, medan yrkessjöfarten och handeln på Vänerhamnar måste avvakta till de stunder bron kan öppnas. Är det värt att slänga ut så mycket pengar på Vänersjöfarten med denna propp? Kanske kommunerna runt Vänern istället väljer frakt på vägar...Trots EU:s vitbok om mindre långväga transport på vägar.
Det talas om en ny typ av fartyg för Vänern som vad jag fattat skall gå under 13 m. En ny typ av containerfartyg. Det handlar om en så kallad push barge typ, det vill säga ett fartyg som skjuter två pråmar framför sig.
Vänersjöfarten skall anpassa sina båtar efter Göteborgs stads bro-direktiv....Och inte lägga sig i Göteborg stads beslut...!!

söndag 11 november 2012

Varsel i Götene.

34 varslas på Arla i Götene.
Billig importerad ost anges som en av anledningarna till att 34 personer varslas från Arla i Götene. Naturliga avgångar och personliga överenskommelser säger företaget..!!
Det är inte bara Medeltidens värld i Götene som ger problem där, nu börjar även jätten Arla att knaka.
Och i vanlig ordning tar man till varselmetoden, tydligen det enda sättet att kapa kostnader på. Företagen i Sverige biter sig själva i svansen med varsel på varsel, snart är vi vid den gränsen att folk börjar bli rädda och håller i pengarna ännu mer, då kan det drabba t.ex Arla ännu mer.
Det går inte en vecka nu utan det varslas i Sverige. Flygbolaget SAS är nu på tapeten och nästa vecka har vi säkert fått fler i raden.
Börjar livsmedelindustrin sakta in kan man fråga sig vart Scan och Dafgårds hamnar om en tid. Där vi har nära 2000 anställda i vårt närområde.

Trångt i fyllecellerna.

Det har tydligen varit mycket festande i stan och i distriktet under lördag och söndag. Flera omhändertogs i Skara och Lidköping under lördagen och under söndagen tog man hand om fyra stycken som fick tillbringa lite tid i fyllecellen.
Räcker cellerna till tro? För något nytt polishus lär det inte bli detta århundrade...!

lördag 10 november 2012

Medeltidens Värld under luppen.

Vet inte hur många inlägg jag haft om "Medeltidens Värld" i denna blogg men de är åtskilliga. Affären har gått så långt att det nu är tid för ett riksintresse i form av Uppdrag Granskning.
På onsdag den 14 november kommer SVT:s program Uppdrag granskning att handla om Götene kommun och turerna kring Medeltidens värld.
Vet inte vad som kommer att presenteras men med anledning av programmet kommer Kenth Selmosson(S) och tidigare kommunstyrelseordföranden Bo Bergsten(KD), att kalla till en pressinformation på torsdagen, dagen efter att programmet har sänts.
Undrar om det är en information på grund av att oegentligheter kommer fram i programmet eller för att ge sin bild på den kritik man får förmoda kommer att uttalas i sändningen. Vi får väl se och höra, först skall vi kolla på programmet antar jag.
Att det kostat skattepengar för Götenes skattebetalare är ingen nyhet..

fredag 9 november 2012

Mindre hyreshöjningskrav för 2013.

Detta år har tydligen inte AB Bostäder Lidköping riktigt samma höga krav på hyreshöjning som förra gången då de ville ha drygt 4% men egentligen behövde 6%.
Kraven för år 2013 är på 2,92% innan hyresförhandlingar, förra året fick man väl 2,5% om jag minns rätt. Får man igenom sitt krav på 2,92% vilket vi inte får hoppas, gör det för en lägenhet på 4000 kr/m drygt 116 kr/m.
Den 22 november skall man förhandla med AB Bostäder, undrar om det något år varit Status quo?

Kommunala Vara Bostäder AB vill höja hyrorna med 2,86 procent från den 1 januari och hänvisar till ökade kostnader för underhåll och drift.
Kommunala Götenebostäder har lämnat ett yrkande till Hyresgästföreningen om höjda hyror nästa år. Bolaget vill ha drygt 4 procent mer. Enligt Hyresgästföreningen grundar det sig på ökade kostnader men även på ett högre avkastningskrav från kommunen och införandet av en kommunal borgensavgift. Är det fiaskot med Medeltidens-värld som nu kommunen skall kompensera??

Hotell Edvard utökar.

Man anser tydligen att det behövs lite mer hotellrum i vår stad då Edvard hotell tillsammans med fastighetsägaren Danielsson och hans byggbolag Senäte skall bygga om lite.
Genom att bygga om kontorslokaler och vinden på Skaragatan får man 15 nya rum. Och denna stad har väl inte behovet av hotellrum varit så stora för något större nybygge av hotellrum har inte det varit på urminnes tider.
När hamnstaden börjar byggas har det pratats om ett nytt hotel och om man anser att det behovet finns får vi väl se.
Best Western Edward Hotel utökar med lite rum.

torsdag 8 november 2012

Lidan snyggas upp.

Förhoppningsvis har man lagt de naiva nostalgi drömmarna som vissa har med att göra Rörstrandsbron öppningsbar och ägnar sig åt mer jordnära förbättringar.
Samhällsbyggnad vill anlägga tre nya bryggor utefter Lidans kant och röja bort vassen, från LMT till gångbron.
Den längsta biten blir 250 m på Lidans västra sida från Torgbron till Wennerbergsbron. En mindre hamnanläggning är kanske också på agendan på motsatta sidan där kustbevakningen och Väner-galeasen Mina ligger. Där kan det bli en angöringsbrygga för de som kan tänkas trotsa den "sterila" Kinneviken och av någon anledning vill ta båten till stan. Samt en liten angöringsbrygga vid Amerikakajen.
Detta skall nu föreläggas kommunstyrelse som måste hosta fram nästan 1.3 miljoner kr.
På den västra sidan av Lidan mot Rörstrandshållet kan man tänka sig gästbryggor.

onsdag 7 november 2012

Gångtunnlar!!

Samhällsbyggnadsnämnden har tydligen beslutat att sätta igång arbetet med att bygga en tunnel för cyklister och fotgängare under Skaravägen. Tunneln skall förbättra säkerheten för dem som använder gång- och cykelleden alldeles utanför Änghagens köpcentrum. Arbetet skall utföras av Park Gata. Man beräknar att börja inom kort, vad nu kort betyder i denna stad.
Det är väl gott att man tänker på säkerheten men samtidigt kan man undra vad man tänkt sig med övergången från torget över ringleden till Rörstrandsområdet och i förlängningen blivande hamnstad?
Där stoppas nu trafiken effektivt upp av varenda gångtrafikant som skall passera över ringleden. Troligtvis har väl nämnden inga pengar till detta lite mer omfattande bygge eller menar man att det inte är någon risk för säkerheten här?
På ringleden från resecentrum förbi rondellen innan "älva" till trafikljusen därefter till övergången till Rörstrand är det ett enda stor stoppkarusell för biltrafiken.
Men det kanske är ett led i ett "levande centrum" där bilar skall mobbas.
Lite längre ner mot Framnäs köpcentrum står det dessutom järnvägsbommar över vägen, där det hänt att de strejkat i nedfällt läge, kaos........Och detta får de bestämmande till en ringled, där trafiken skall flyta.
Vad denna skylt vid övergången från gågatan från torget i centrum till Rörstrand skall förmedla vet jag inte riktigt. Får inte gående svänga vänster och inte leda barn??

Becksvart!!

Jösses vad svart det blev när både inomhus belysningen plus utomhus lamporna slocknade i stan.
Ett omfattande strömavbrott inträffade i Lidköping på tisdagskvällen. 21 000 kunder drabbades.
Orsaken var att en grov kabel från Vattenfall smälte ihop vid ställverket vid Toveks bil. Efter ca en kvart kunde man koppla på ström från Fortum.
Det var en kortslutning i den nya matning som dragits som kabel i marken istället för dem i luften förbi Änghagens köpcentrum till ställverket vid Toveks bil. Nu försörjs Lidköping via Fortum och någon ytterligare reserv finns inte. Så ytterligare bakslag inom den närmaste tiden kan föra oss tillbaka till medeltiden. Arbetet har påbörjats med att reparera skadan. Arbetet beräknas vara klart måndag 12 november.
Skadorna betraktas av Lidköpings Elnät som mycket omfattande. Kraftiga stålbalkar har böjts, splittrat porslin och annat material har spridits över området.
Hur tusan det kunde hända får vi väl se om vi får reda på. Det var strömlöst alldeles för kort tid för att det skall visa sig om nio månader....!!

Men så svart det blev, fick känna mig fram efter väggen och fick tag på den ficklampa jag alltid har hängandes på ett speciellt ställe.
Kunde då plocka fram lite ljus och få ledsyn.....Sedan när strömmen kom tillbaka skulle vissa system startas om såsom digitalboxen osv. Som tur var så skötte sig datorns tekniska utrustning automatiskt efter strömmen slogs på igen.

tisdag 6 november 2012

Möte om centrum.

Man hade ett möte om vårt omdiskuterade centrum och skall man ta de folk som var där som en värdemätare så kan inte inresset vara högt.
30 personer deltog. Ett tiotal politiker i samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen var också med. Förslagen var väl en del och vad som kommer ut av det hela återstår att se. Pengar spelar in antar jag. Spionera på torg i andra städer tyckte jag lät bra...
Det behöver inte kosta multum, lite grönt och på rätt ställen ihop med populära arrangemang då och då gör centrum med torget attraktivt och drar tillfälligt folk från köpcentrummen.

Lite färg på sofforna på bilden skulle inte skada.....

måndag 5 november 2012

Folkrörelsearkivet flyttar.

Ni som vill ta en sista koll på det nuvarande folkrörelsearkivet i det gamla polishusets lokaler får göra det senast lördag.
För sedan stänger det för att åter öppna i "glaspalatset" tillsammans med biblioteket och konsthallen och ett café kanske man skall upplysa om också i denna café-stad.
Arkivet som öppnade 1981 heter Skaraborgs läns Folkrörelsearkiv. Här finns en stor del av Skaraborgs föreningshistoria samlad. Här finns arkivhandlingar från cirka 3400 existerande eller upphörda föreningar. Ett arkiv som visar att föreningslivet har haft stor inverkan på vår demokrati.
Från det gamla polishuset till moderna lokaler flyttar nu arkivet för att öppnas i början februari 2012

söndag 4 november 2012

Dalslands sjukhus blir kvar oförändrat?

Regionens rödgröna ledning har lovat ­besked om lokalsjukhusens framtida utbud under hösten. Om tre veckor tas frågan upp 
i hälso- och sjukvårdsutskottet.
Är det samma rödgröna skrot och korn som i vårt område, så se upp ni där i Dalsland. Vi har under många år speciellt i Lidköping inte fått ett lugnt ögonblick för vårt sjukhus. Man har presenterat sjukhuscirkusen med dåligt krattad manege i form av fina ord. Största möjliga tyyyystnad. Och har man pratat så har man förklarat att kritikerna inte har bilden klar för sig.
Återkomande uttryck från de som försvarade sjukhus-cirkusen var ....-"Det är viktigt att vi debatterar sjukvården men att den utgår från fakta och verkliga underlag. Sjukvården vinner inte på osakliga argument." De osakliga argumenten kom från gräsrötterna...
– Min bedömning att den verksamhet som finns på Dalslands sjukhus i dag också kommer att finnas där 
i morgon, säger hälso- och sjukvårdschef Håkan Sundberg, en av utredarna för Dalslands sjukhus.
Min bedömning, jo tack. Fråga för hur lång framtid den sträcker sig, till jul? Och i vilken form den bedömningen gäller. Det skall skrivas i sten vad som gäller annars skyller partierna på varandra.
De av byråkraterna påbjudna besparningskraven svävar även över er manege i Dalsland. De kraven sätts inte efter behov utan efter mammons principer.

I Lidköping bygger man ut sjukhuset men efter principen förvaring och lättare behandling. Lite kött får vi i form av specilist kompetens, vi får ta ett steg fram och två tillbaka.

lördag 3 november 2012

Svärdet i stenen?

Skall Götene kommun lyckas rycka upp svärdet i stenen som ger kungligt tillbaka?
Nu har Götene kommun möjlighet att få tillbaka lite av pengarna i spåren av Medeltidens värld och den rekvisita som köptes in efter Arn-filmerna.
AB Svensk filmindustri vill nämligen köpa tillbaka, eller möjligtvis få, ett av svärden som ingick i rekvisitan när Arnfilmerna spelades in.
Ge dem svärdet för de "kaffepengar" ni kan få in på detta gör varken till eller från och då kan en goodwill gest vara mer värd. Arn filmerna är sedan länge borta ur folks närminne.
Riddare rycker ut för medeltidens värld.

torsdag 1 november 2012

Skattehöjare- landsting.

Vårt kära landsting Västra Götaland höjer skatten nästa år. Vi tillhör den skara som ingår i det tvivelaktiga nöjet av skattehöjar-landsting. Därtill kommer höjningar av kommunalskatter hos en del och i vårt fall i Lidköping en massiv höjning av värmetaxan.
Från årsskiftet höjs skatten i följande landsting.
Jämtland: 25 öre.
Västra Götaland: 25 öre.
Uppsala: 30 öre.
Gävleborg: 30 öre.
Västmanland: 50 öre.
Dalarna: 50 öre.
Sörmland: 60 öre.
Östergötland: 65.

Swegon varslar.

Swegon har varslar om uppsägning för 25 anställda i fabriken i Kvänum. – Tyvärr krymper marknaden och fabriken i Kvänum påverkas mer än våra andra fabriker just nu. Därför är vi tvungna att varsla, säger vd:n Mats Holmqvist.
Swegon, som tillverkar ventilations- och klimatsystem, tvingas varsla 25 anställda om uppsägning trots ett bra första halvår.
Swegon har haft ett brokigt förflutet av uppsägningar och återanställningar. Swegon varslade hösten 2008, 25 personer om uppsägning. Alla de fick sluta.
Ett år senare kom nästa varsel. I och med det blev 21 anställda av med sina jobb. Men 18 av de 21 personer som fick sluta på Swegon i Kvänum blev senare återanställda. Anställningsformen ändrades dock från fast till visstid.
Nu verkar det vara tid för en ny omgång....Ingen vidare säker arbetsplats där precis.
Man drabbas i de trakterna av ännu en neddraging, inte så massiv som Asko Cylinda, men många bäckar små...

Julbordens tidevarv.

Nu vankas det julbord även för kommunalanställda och det är de väl värda.
Upphandling av julbord 2012 pågår från kommunen eller är avslutatade beroende när du läser detta, för Vård & Omsorg. 1100-1200 personer ska delas upp på fyra tillfällen under vecka 49.
Såg att det börjas så smått att annonseras ut julbord och de priserna gillade jag inte. Det blir väl till att fixa ett ordentligt julbord inom hemmets väggar eller åka bort och snylta.....
Såg att Club Cosmopol i Göteborg erbjuder julbord a 755 kronor inkl. moms.
Ingår: Julbord, kasinoentré, spelpresentation, garderob, vinglögg och kaffe. Club Cosmopol-medlemmar har 20%, gäller onsdagar och torsdagar.
Alla skall vara med under den kommersiella högtiden, men 755 kr, knappast något för mig. Då får man garantera vinst!!

DLG ska spara.

 Sjukhussyndromet har nått skolan nu De la Gardie och när man skall spara drabbar det inga elever.. Det ska finnas tillräckligt med materia...