onsdag 30 januari 2013

Stora miljörisker i Lidköpings kommun.

SVT har startat en sida där man kan kolla vilka miljörisker det möjligen finns i din närhet och söker man där på Lidköping så finns det en del om risker som får omdömet "Stor risk".
Man kan till exempel finna området där Näringslivsfastigheter i Lidköping erbjuder fastigheten Städet 16 (före detta Vestas gjuteri) till försäljning, att det har klassats som stor risk..
Västra hamnen, Städet 18, Lidköping. Riskklass Stor risk. Status Inventering - avslutad - förstudie ej påbörjad. Prioriterat objekt. Nej.

Vi kan även finna ett för Lidköpings kommun kärt område, Västra hamnen, C Hedéns Olje AB/Shells oljelager.
Västra hamnen, C Hedéns Olje AB/Shells oljelager, Lidköping. Riskklass Stor risk. Bransch Oljedepå. Status Förstudie - pågående. Prioriterat objekt. Nej.
Nog borde båda dessa objekt vara prioriterade om det i framtiden skall bo ca 3000 människor där eller i dess närhet.

Vi kan på SVT sidan finna en drös med faktor "Stor risk" på Västra hamnen sidan som tex.
Västra hamnen, Hackman Rörstrand AB, Lidköping.
Västra hamnen, Hägglunds Lidan AB, Lidköping.
Västra hamnen, Lidköpings Gjuteri AB, Lidköping.
Även om den industriella verksamheter upphört så har kanske inte det som finns i marken upphört. Är kommunen på det klara med vad som kan gömma sig här? Varning för överraskningar kanske!

Det finns fler ställen i kommunen som klassas som "Stor miljörisk", en av dessa är, Lidköping båtsällskap.
Risk klass. Stor risk. Bransch. Hamnar - fritidsbåtshamn. Status. Inventering - avslutad - förstudie ej påbörjad. Prioriterat objekt Nej
Hur alarmerande det är har jag ingen aning om men troligtvis har man inte klassat dem för nöjets skull. Sedan finns det de i kommunen som klassats som "måttlig risk" och "Liten risk".
Lägger inte ut någon URL då jag inte vet hur länge sidan kommer att finnas, men den finns på SVT och Miljöpejl.

måndag 28 januari 2013

Vårt nya kulturcentrum.

Så har även Lidköpingsborna fått se vad man röstade för, nämligen sitt nya kulturhus och dess placering.
Idag klockan 11.00 invigdes biblioteket med konsthall, folkrörelsearkiv, seniorcenter samt ett fik.. Såg det fanns släktforskning och diverse annat smått och gott, man får väl utforska lite bättre senare och se vad det går för, när anstormningen lagt sig.
2 500 besökare kom det denna dag på tre timmar. Det lär knappast bli den besöksfrekvensen i framtiden, men det gamla biblioteket hade ca 1000 besökare om dagen, här finns det lite mer aktiviteter.
Extriören på det nya kulturhuset. Skylten med namnet "Bibliotek" är bara provisorisk och skall bytas mot en i keramik sägs det.

Idag den 30-01 så kan man kolla på Nlt:s "enkät" om vad man tyckte om det nya kulturhuset och det visar sig att 39% ger det betyget "uselt"(då 463 svarande). Undrar om det är de som ville ha biblioteket till Sockebruks fastigheten eller om de ens varit och kollat ordentligt. Nog är det väl värt "Godkänt" i alla fall.

lördag 26 januari 2013

Vi fick ett spår.

Vi blev hedrade i Lidköping med ett alldeles eget spår i programmet i "På spåret" i fredags.
Bakverket Läckökringlan var lätt :-)

Frost i skägget!

Otaliga är de bilder man sett nu om frostbeklädda träd på grund av dimma och kall väderlek och jag vill inte vara sämre.
Runt torget i Nya staden är också träden frostklädda och det ger en speciell atmosfär, men det lär inte vara så länge till nu då betydligt mildare väder har förutspåtts. Bortåt en 10-15 grader varmare vilket lär bli slutet för frosten på träden så det är bäst att föreviga dem.

fredag 25 januari 2013

Kulturhus engelska.

I vårt nya kulturhus som invigs till måndag 28-feb där bland annat biblioteket skall ligga kommer det även att finnas ett café.
Men varför ge det ett namn som "Bookhouse café"? Petitess ja, men även små saker kan få uppmärksamhet. Och engelskan är väl så uttjatad i Sverige inte minst inom reklamen att man tycker att ett svenskt ord kunde valts.

torsdag 24 januari 2013

Röknings/doft förbud även ute!

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lidköping har lyssnat på Astma- och Allergiföreningen och beslutat om ett utökat rökförbud och dofter. Vilket innebär att det är förbjudet att röka och dofta på kommunens mark som är i anslutning till kommunens mark.
Är det verkligen juridiskt gångbart? En allergiker rör sig väl knappast enbart vid kommunägda fastigheter. Man kan röka och dofta tio meter innan och efter men inte vid fastigheten.
Beslutet skall gälla trottoarerna invid Stadshuset, nya biblioteket, idrottsanläggningar, skolor, äldreboenden, Sockerbruket och andra platser där kommunen har verksamheter. Vid nya biblioteket finns det ingen trottoar på framsidan, gäller det då hela gågatan, även vid butiker på andra sidan?
Att man kan fimpa är en sak men man kan knappast sluta dofta om man har av kommunen icke godkänd doft på sig är svårare. Är området vid bibblan out of limit då? Är jag inte välkommen till bibblan med mitt icke godkända rakvatten?
Nu är väl inte problemen så stora och personligen röker jag inte och använder mig inte tror jag av stark doft heller. Men jag vill gärna förbehålla mig rätten att kunna gå fritt ute på stan även om jag inte doftar godkänt. Vilken kommunanställd skall agera doftpolis?

Bakgrunden är att personal, förtroendevalda och kommuninvånare skall kunna använda lokalerna och omgivningarna till dessa utan att riskera besvär. Det skall också skyltas om de nya reglerna. Naturligtvis skall man kunna det, men hur klara man sig i det övriga samhället? Och man måste ta sig till dessa omgivningar.

onsdag 23 januari 2013

Isbrytare i Vänern i tjänst igen.

De senaste veckornas ihållande kyla har gjort att isen i Vänern har ökat.
Isbrytaren ”Scandica” har gått upp i Vänern igen. Isen har lagt sig över stora delar av Kinneviken samt andra vikar och hamninlopp.
Först nästa vecka spår yr.no och klart.se att det går över i mildväder på våra breddgrader med början på tisdag, det dröjer till torsdag enlig samma prognoser innan det även blir mildväder på kvällarna.
SMHI 2013-01-23. I norra Vänerns inre skärgårdar liksom i Vänersborgsviken 10-15 cm fast eller jämn is. I Kinneviken samt på Mariestadsfjärden finns 5-15 cm jämn eller tät drivis. Tunn nyis har bildats från Hjortens udde till Lurö Skärgård.
Isbrytaren som nu skall hålla läget under kontroll.

Bild: Tommy Feldth. ...tommyfotografen.se

tisdag 22 januari 2013

Miljö piss i havet.

Som en god och lydig miljökommun ville Lidköping avgiftsbefria de som körde miljöbilar. Var det en gest till kommunen själv tro?
I Lidköpings kommun kan du ansöka om parkeringstillstånd för miljöfordon och parkera på avgiftsbelagda platser utan att betala. Tillståndet gäller i två år och ger avgiftsbefrielse. Undrar om det är i bruk nu?
Har man råd att köpa en miljöbil så har man väl för tusan råd att betala parkeringsavgift. Men detta är ett led i miljö-muppe programen där allt som man anser vara till gagn för miljön och inte bär sig av egen kraft skall avhjälpas med bidrag eller skattemedel.
Inte sällan tjafsas det om koldioxiden i Sverige.
Sveriges koldioxidutsläpp är ca 53 megaton, världens koldioxidutsläpp är ca 33 400 megaton.
Om Sveriges utsläpp raderas bort helt och hållet vilket är totalt omöjligt sjunker det i världen med 1,6 promille.
Globalt koldioxidutsläpp 2010: 33,4 gigaton.
Sveriges koldioxidutsläpp 2010: 52 884 kiloton, 52,9 megaton, 0,0529 gigaton…Det vill man skattebelägga oss hårt för. Och ge andra som är duktigare än oss miljöbovar lättnader. Tänk på det nästa gång ni röstar.

måndag 21 januari 2013

Dansbandet Scott i Facebook bråk.

Vi kan nu i riksmedia läsa om ett Facebook bråk som uppstått mellan dansbandet från Lidköping och Facebook besökare på deras sida.
Scotts spelade i Helsingborg och enligt bandets basist Roberto Mårdstam var stämningen god, dansskorna gick så varma på golvet att han grep mikrofonen och ropade ut: ”vilket bra drag, ni dansar ju som svin!”
Enligt honom var det menat som ett glatt tillrop, men alla uppfattade inte den varma tonen.
Och en av besökarna som tog illa upp skrev på bandets Facebooksida:
”Jag tycker ert uttalande i fredags om publiken var en väldigt dålig kommentar. Även om det var ett skämt och att ni inte menade något illa.”
Strax därefter svarade bandet med att uppmana besökaren att lämna gruppen.
Svaret: ”Har du inte sådan självdistans tycker jag att du aldrig mer åker på en spelning med oss igen. Lämna gärna denna gruppen också och fortsätt att skriv din skit på dom forumen som finns för sådana som dig.”
Många häpnade över det svaret och att det var ett otroligt klumpigt svar behöver man inte tveka över. Men vad vore världen om allt gick enligt korrekt mönster, den vore oändligt tråkig. Och så har Scott hamnat i fint sällskap med politiker som artister med udda Facebook eller Twitter "uttalande".

söndag 20 januari 2013

Är Skaraborgs Trädgårdsmaskiner på gång?

Knallade förbi Preem tappen på Wennerbergsvägen och tyckte mig sen en bil med namnet Skaraborgs Trädgårdsmaskiner på. Kom då att tänka på att de vill ta över den byggnad som bensinstationen en gång huserade i då det fanns försäljning av varor där.
Drivmedelsförsäljningen skulle visst blir kvar men i övrigt önskade då Skaraborgs Trädgårdsmaskiner ta över fastigheten. Det fordras ett beslut av Samhällsbyggnadsnämnden, som låter ärendet utredas naturligtvis. Kommunen äger marken men har upplåtit den med tomträttsavtal som Preem vill skall flyttas till nya ev ägaren av byggnaderna.
Har ingen aning om något är på gång eller om det bara var tillfälligheter att det stod en bil med i alla fall liknande namn på utanför och folk inne i lokalerna. Men om det skall hända något så borde det väl vara på gång, inte skall väl kommun dra detta i långbänk också.
För detta bensinstation som man visat intresse för. Bensinförsäljning skulle vara kvar som sagt.

lördag 19 januari 2013

Turbulent period för socialchef.

Vi kan läsa att Elisabeth Rahmberg, chef för förvaltningen Social & Arbetsmarknad i Lidköping slutar. Elisabeth Rahmberg fått ett uppdrag inom regionen som gör att hon valt att säga upp sig i Lidköping. Elisabeth Rahmberg har varit i Lidköping under en "turbulent" period – flyttning till nya lokaler, omorganisation av vissa verksamheter och namnbyte på förvaltningen för att ta ett par exempel.
Ja det var ett "par" exempel. Men vilka exempel är det som saknas? Omorganisation av vissa verksamheter och namnbyte på förvaltningen, kan väl knappast vara så betungande?
Nej sanningen fast ingen tydligen vill skriva/tala om det ligger nog i problemen med alla som slutat på "socialen" på grund av svåra samarbetsproblem. Politiker har gått ut och slagit dövörat till inför dessa problem, men enligt min helt personliga uppfattning så har nog problemen varit värre än vad som det skrivits om och att det slutligen ställts ett krav om avgång för damen i fråga. Ta ett nytt jobb eller bli uppsagd.
Nu kan man väl vänta sig att några mer huvuden logiskt kommer att rulla kanske rent av politiska så ordningen och Lidköpings kommuns rykte inom socialförvaltningen kan återställas. Eller så tystas allt ner. En kommun med lång politisk styrning av samma märke kan få den effekten.
Nog har det varit turbulent, men av orsaker man inte vill att allmänheten skall få reda på och att nu regionen får ett "tillskott" får vi se vad det innebär.
Hoppas det inte drabbar personal inom sjukvården bara...Detta är en reflektion i yttrandefrihetens tecken och från en medborgare utan insyn i politikens/tjänstemännens irrgångar och som därför inte behöver agera politiskt korrekt.
Vet heller inget om scratch my back and I'll scratch yours syndromet bland de politiska och tjänstemän som är inblandade.. Och viss medias ovilja att upplysa om hela problemet och inte bara delar.

I NLT mörkar man för fullt, av någon anledning: -"Det är ingenting i hennes nuvarande arbete som gjort hon sökt nytt jobb" -"Det har varit en rekryteringsprocess och varit på tapeten sedan slutet av hösten" säger fd socialchefen.....
Varför man påpekar att det ingenting i hennes nuvarande arbete som gjort hon söker nytt arbete talar väl sitt tydliga språk. Bara att hoppas att man får arbetsro nu på förvaltningen, men det har ju aldrig varit några problem där. -"Det har varit många fantastiskt roliga år" kan vi läsa. Undrar om en del fd anställda har haft lika roligt.
Talade med en som sa att Lidköpings socialförvaltning inte har något gott rykte om sig i övriga Sverige och frågan är om politiker i kommunen vill ändra på det eller ens bryr sig. Signaler från visst håll där pekar på oförstående. Eller som Hasse Alfredsson skojade om när inte Palme visste vad mjölken kostade..."Det var det jäääävligaste, det hade jag ingen aaaaning om.....

fredag 18 januari 2013

Änghagstunnel på gång?

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade någon gång oktober-november 2012 att sätta igång arbetet med att bygga en tunnel för cyklister och fotgängare under Skaravägen. Tunneln skall förbättra säkerheten för dem som använder gång- och cykelleden alldeles utanför Änghagens köpcentrum. Arbetet skall utföras av Park Gata. Man beräknar att börja inom kort.
Om man inte bygger i underjorden så det inte märks har inget arbete ännu påbörjats och man har väl angelägnare saker att syssla med på Samhällsbyggnadsnämnden.
Att arbetet skall påbörjas inom kort är ju ett relativt begrepp och beror på vad man jämför "kort" med.
Skulle man ta ett nytt polishus tex som riktmärke för kort så kan vi nog se tiden an.
Tar vi väg 44 förbi Filsbäck så kan vi nog invänta de gråa håren innan det blir en tunnel. Förhoppningsvis är inte byggandet av denna tunnel i tidsperspektivet med Hamnstaden för då blir det nog en tunnel i marmor och guld.
Men vi har tillförsikt, tids nog finns det en tunnel för cyklister till Änghagens handelsområde. Det byråkratiska måste alltid ta sin tid....

torsdag 17 januari 2013

Centrumbostäder i Skara .

Centrumbostäder i Skara AB begär att få höja hyrorna med 3,39 procent från den 1 april. Lite väl saftigt va?
Anledningen till höjningen uppges främst vara stigande löner och ökade kostnader för kommunala taxor, avkastningskrav och borgensavgifter.
Man siktar upp i rymden för att nå trädtopparna på Centrumbostäder. Varför de skulle få så mycket högre i hyreshöjning än tex AB Bostäder i Lidköping som fick 3% fördelat på två år har jag för mig, vet jag inte.
Har Centrumbostäders personal fått mer i lön? Har kommunalpolitikerna i Skara varit så jävliga att de höjt taxorna mycket mer än i Lidköping? Har man begärt högre avkastningskrav än vad som är tillåtet?
Det vore mycket märkligt om man fick igenom 3,39% i höjning eller ens i dess närhet....

onsdag 16 januari 2013

Rapport om Hamnstaden.

Det meddelas att det byråkratiska jobbet med Hamnstaden flyter på, så långt har inga överklaganden satt käppar i hjulet.
Men det är inte för sent ännu, snart skall industrier och liknande i Hamnstadens omedelbara område säga sitt. Man beräknar att det ca två decennier långa bygget skall starta nästa år. Ett stort problem blir väl att få folk dit eller så är det inga problem. Kan tänka mig att prisbilden på hyran och på andra boendeformer lär spela in. Som pensionär med ordinär pension är det nog kört....Såvida man inte smäller upp ett trygghetsboende med normal hyra för just detta.
En skylt som inte ännu på en bra tid får ge vika för några hus. Här stod det cisterner och alldeles intill ligger småbåtshamnen.

tisdag 15 januari 2013

Fallfärdig industrilokal till salu.

Näringslivsfastigheter i Lidköping erbjuder fastigheten Städet 16 (före detta Vestas gjuteri) till försäljning. Tydligen tror man att det kan inbringa en slant..
Det har varit andra tongångar...-"Näringslivsfastigheter i Lidköping AB kommer att riva gjuteriet i västra hamnen, där Vesta huserade. Huset är för dåligt för att sparas"
Kommunstyrelsens arbetsutskott har bestämt att Gjuteriet skall lämnas ut till försäljning i stället för att rivas och nu är det ute på marknaden.
Jag vet inte, men tror man från Kommunstyrelsens arbetsutskott att någon vill köpa det och inte få riva? Har man blivit smittade av turerna kring Äventyrslandet i Götene? Bygga om verkar bli för dyrt en siffra på 120 miljoner har nämnts.
Man har låtit en expert titta på byggnaden och det konstaterades att så mycket arbete fodrades för att sätta fastigheten i stånd att det var bättre att riva hela rasket.
Förhoppningsvis menar man att det inte skall rivas i kommunal regi utan att man säljer det och låter andra avgöra vilket. Frågan är hur mycket hugad någon är att betala för en förfallen byggnad. Kanske beror på vad man sockrar försäljningen med.
Det är denna "koloss" som man vill ha åtgärdad på något sätt. Frågan är om det finns ett annat sätt än att riva eländet.

måndag 14 januari 2013

Förväntat besked om Medeltidens värld.

Det spikas för fullt på Äventyrslandets kista...
Utsikterna att kunna sälja Medeltidens Värld med Äventyrslandet har minskat sedan huvudintressenten har dragit sig ur. Det var ett besked som lämnades till styrelsen för bolaget när de nyligen höll sitt sammanträde skriver NLT.
Det är väl knappast någon som är förvånad. Efter alla turer och publikt fiasko så vore det mycket märkligt om någon ville ta över än mindre köpa eländet. Undrar ens om politiker i Götene under försäljningsprocessen innerst trodde på en försäljning.
Förslag finns om att sälja allt som går att sälja och om marken inte går att sälja skall den vara kvar i kommunalt ägo. Hur det än blir så är det ett ekonomiskt fiasko och jag kan tänka mig att politiker och skattebetalare i Götene fått sig en dyrbar läxa, i mångmiljonklassen.
Riddarens och borgen saga tar nog slut nu eller har nog sedan länge varit förseglad. Även om den fantastiska historien om Äventyrslandet som en gång började med ARN kommer för alltid att leva kvar.


Klickar ni på "Etiketter" här nedan kan ni följa en otrolig historia från min synvinkel om denna "affär".

lördag 12 januari 2013

Vänerns framtid.

Vänerns framtid hur skall den bli? Styrd av en bro i Göteborg där man snällt får vänta på att den behagas öppnas eller en öppen sjö där varor och folk kan färdas fritt?

En konferens med Vänersamarbetets partners har hållits på temat Vänerområdets framtid. Fokus låg på hur samarbetet kan bli bättre. Alla kommuner i området deltar i samarbetet, även region Värmland. Och det handlade om infrastruktur, turism, fiske, miljö och forskning/utbildning.
– Personligen skulle jag gärna se att man bolagiserade området, sa Peter Eriksson, oppositionsråd i Trollhättan efter mötet.
Vi har stått och stampat under fem år och inte mycket har hänt säger man från mötet. Det kan väl inte vara svårt att utse en talesman för kommunerna eller har det gått prestige i frågan bland politikerna, inte första gången i så fall.
– Vi vill säkerställa en framtida Vänertrafik, då är slussarna i Trollhättan oerhört viktiga, både för handelsflottan och för fritidsbåtarna, säger man.
Även Göta Älvbron avhandlades på det här temat. – Det är en typisk fråga där vi behöver vara samspråkiga, gentemot Göteborg i det här fallet. Det är viktigt att den nya bron inte rycker undan fötterna för trafiken på älven... Och där ligger nog ödesfrågan för Vänern. Samlade mot Göteborg där vissa politiker tycks tro att denna bro enbart är en lokal fråga huruvida trafiken i Göteborg skall flyta och hur man skall ta sig över bron med cykel.
Men man är inte hos kommunerna runt Vänern inte ens klara med vilken riktning som samarbetet kommer att ta framöver, det finns flera möjliga vägar att ta. Man får väl vänta fem år till så man kan utreda den frågan ordentligt.
Vänern är inte bara vacker för fritidsfolket och bra fiske utan det finns även nyttotrafik där och som en av Europas största insjöar är den för viktig för att politiker både i Göteborg och de runt Vänern skall få schabbla bort dess storhet.

fredag 11 januari 2013

VA avgifter.

Villaägarnas Riksförbund är sura över de stora skillnaderna i hur kommunerna debiterar kostnader för VA kostnader till hushållen. Man talar naturligtvis för sina medlemmar som är villa ägare men jag antar att även hyresgäster drabbas av för höga VA avgifter
De dyraste kommunerna på VA avgifter ligger bra mycket högre än de billigaste
Dyrast i kronor:
Tjörn 8 825-9 700. Förändring 10 % 2011-2012.
Högsby 8 875-9 675. Förändring 9 % " " .

Billigast i kronor:
Tibro 2 869-2 869. Förändring 0 % 2011-2012.
Stockholm 2 716-2 960. Förändring 9 % 2011-2012.

Vilket betyder att Tibro även är billigast i Västra Götalands län.
Kommuner i Skaraborg:
Töreboda 7 282-7 550. Förändring 4% 2011-2012.
Gullspång 7 120-7 120. Förändring 0% " ".
Essunga 6 350-6 543. Förändring 3% 2011-2012.
Vara 6 410-6 410. Förändring 0% 2011-2012.
Mariestad 5 748-6 039. Förändring 5% 2011-2012.
Karlsborg 5 030-5 531. Förändring 10% " ".
Grästorp 5 517-5 517. Förändring 0% " ".
Skara 4 876-5 313. Förändring 9% 2011-2012.
Hjo 5 000-5 250. Förändring 5% 2011-2012.
Falköping 5 038-5 224. Förändring 4% 2011-2012.
Götene 4 970-4 992. Förändring 0% 2011-2012. OBS här har man uppgivit 0% förändring trots summan i kr ökat.
Skövde 4 488-4 488. Förändring 0% 2011-2012.
Lidköping 3 460-3 578. Förändring 3% 2011-2012.
Tibro 2 869-2 869. Förändring 0 % 2011-2012.

Till skillnad mot vad man inom Lidköpings kommun fläskar på i höjningar på fjärrvärmen på grund av ett svindyrt värmeverk så håller man moderata priser på VA avgifterna så länge det varar. Snart är det väl dags att byta ut ett gammalt VA system och då kanske avgifterna höjs i fjärrvärmeklassen.
Skillnaden mot att bo i den dyraste kommunen i Skaraborg, Töreboda, och den billigaste, Tibro, är 4681 kr/år. Knappt 400 kr/mån. Skillnaden mellan Tibro och den dyraste i Sverige, Tjörn, är 6831 kr/år, vilket gör dryga 550 kr/m.
Vi här i Lidköping får väl vara nöjda att vi inte ligger i nivå med de dyraste i länet. Vatten har vi i alla fall god tillgång på även utan Råda ås.

Karlsborg och Skara har höjt sina avgifter mest i Skaraborg 2011-2012, 10% respektive 9%.

Källa: Villaägarnas riksförbund.

torsdag 10 januari 2013

Biblioteks invigning.

Nu offentliggör Lidköpings kommun detaljer för invigningen av Kulturhuset måndag den 28 januari. Och vad det blir av evenemang under en vecka.
Info finns på Invigning av nytt bibliotek

Formula ett lastbil.

Det skrivs om att en lastbilschaufför från Hallsberg dundrade på i 170 kilometer i timmen utanför Lyrestad - på en 90-väg i november 2012. Det hävdar i alla fall en åklagare och åtalar honom för fortkörning.
Visste inte att en lastbil ens kunde komma upp i de hastigheterna. Och om de kan det vad är det för mening med att man kan nå dessa hastigheter. När en lastbil dundrar förbi mig när jag ligger runt hundra är illa nog. Men va tusan....170 km i timmen?
Nog borde tillverkaren se till att farten ströps långt tidigare.

onsdag 9 januari 2013

En vanlig torgdag.

Anno 2013 den 8-januari kl 14.30 var jag en sväng i centrum och kollade. Eftersom det är onsdag är det torgdag och denna regngråa onsdag syntes inget av ett "levande centrum" Snarare ett dött centrum.
Och det hade inte hjälpt heller om järnvägsbron varit öppningsbar som man tjatar om till leda.
Några knallar, två ostvagnar och en blomsterhandlare var vad denna onsdag hade att bjuda på....

tisdag 8 januari 2013

Backgårdens bygg köps upp.

Backgårdens bygg är räddat eller vad man skall skriva. Byggutbildning i Lidköping AB köper Backgårdens inkråm och byggföretaget MVB Väst köper 80 procent av Byggutbildning i Lidköping.
Jag vet inte hur turerna i denna konkurs gått eller vad det är för mening med denna konstruktion, eller hur det går för de som har krav på pengar på Backgården av underleverantörer.
Ägaren Bo Johanssons andra bolag, Byggutbildning i Lidköping AB, har köpt ut inventarierna från Backgårdens konkursbo. Därefter har MVB, som har cirka 400 anställda på flera orter i södra Sverige, köpt 80 procent av Byggutbildning, som i fortsättningen får namnet MVB Backgården AB.
Bo Johansson som nu får 20 procent av ägandet och blir vd i det nya bolaget.
Hur många som återanställs vet man inte ännu och eftersom det är ett nytt företag så kan jag tänka mig att turordning inte gäller.
Ett annorlunda byggföretag presenterar sig MVB Väst som, vad som är annorlunda kanske visar sig. Kanske att man tar ansvar för de ekonomiska bekymmer bolaget man köpt upp orsakat andra.
Bo Johansson tror på framtiden och även Bo Tiderström, styrelseordförande i MVB som säger: - Här finns en marknad och det är ett fint bolag vi går in i. Kanske det, men tydligen hjälper inte det alltid.
MVB bygg ägs av Gullringsbo egendomar AB som i sin tur ägs av familjen Eliasson. Man har också intressen i skog och värdepapper.

Uppdaterat: Nu har Backgården kommit igång i sin nya skepnad skrivs det och det söks nya jobb, ca 60 byggnadsarbetare har tydligen hittills återanställts och man verkar ha framtidsvision.
Vad skall man väl säga? Tror man inte på konceptet så är det ingen bra början. Men troligt är väl att "affären" också har lämnats efter sig en del förlorare. Men dem lär det väl knappast skrivas om.

Längtan till sommar.

Ja det är lite tidigt att börja längta efter sommar nu när några hårda vintermånader återstår. Skall villigt erkänna att jag absolut föredrar sommaren framför vintern. Men det är inget att hänga upp sig för hårt på nu är det som det är. Vintern kan bildmässigt helt klart konkurrera med sommaren.
Men vi får tyvärr på våra breddgrader ofta leva med ömsom snö och ömsom slask och som nu rent regn.
Sommaren kan också vara bedrövlig den sommaren som gick var knappt bättre än vintern, förutom att det inte snöade vad jag minns.
I södra Norrland, Svealand och norra Götaland var sommaren den kyligaste sedan år 2000. I södra Götaland, som låg närmast varmluften nere i Europa, räcker det med att gå till 2004 för att finna en sommar med lägre medeltemperatur enligt SMHI.
Jäklar om inte denna sommar blir bättre, under 8 dgr skall jag bergsvandra i Rumänien, Transsylvanien och då kan det lite varmt. Men solen får gärna gassa här hemma också på oss stackars solfattiga själar så vi får lite D-vitmin.
Blommor och vackert väder då är det riktig sommar...

måndag 7 januari 2013

Problem på Stora Ekeberg.

Det är inte lätt att fösa ihop folk i flyktinganläggningar. En kvinna har anmält att hon på flyktingförläggningen Stora Ekeberg, utanför Skara, blivit överfallen.
Nu har en man på samma flyktinganläggning gripits för uttalat allvarliga hot mot omgivningen.
Tydligen så allvarliga att efter förhör har mannen anhållits av åklagare. När detta skrivs sitter mannen på polisstationen i Lidköping där man väntar på tolk till förhöret.
Detta år förväntas en massiv invandring och när man föser ihop folk i "ghetton" uppstår problem, kulturella, religiösa osv. Kanske politiker kan tänka sig för innan man släpper invandring helt fri.
Samhället har inte de resurserna....Vad än de politiskt korrekta säger. Sverige ligger inte långt efter Tyskland och Frankrike som ligger högst i Europa att ta emot asylsökande trots att de länderna har mångdubbet fler invånare.

Invigning av det nya kulturhuset närmar sig.

Om det skall invigas i slutet av januari så är det inte så långt kvar. Och något som inte var med i beräkningen var väl konkursen för Backgårdens bygg som har arbetare där.
Biblioteksbygget vid Stenportsgatan i Lidköping påverkas inte att konkursen för Backgårdens bygg enligt utsago.
Det stod också i NLT att Fyrkantens förvaltning driver bygget och hyr under arbetets gång in personal från Backgårdens bygg.
Jag har hört ryktesvägen att de fd Backgården anställda har gått över till en annan firma, med samma ägaren som till Backgården, nämligen Artigs bygg. Så då skulle man nu hyra in från Artigs bygg då?
Hur som helst så ser man att böcker nu börjas utplaceras inne i det nya biblioteket som också kommer att få en konsthall, café och Skaraborgsläns folkrörelsearkiv.
Det byggs också ett trygghetsboende på baksidan om man kommer från gågatan, men det har inget med färdigställandet av Biblioteket att göra och hur det påverkas av konkursen vet jag inte.

söndag 6 januari 2013

Spränga brevlådor.

Läste om att man spränger brevlådor i Lidköping och till min stor skam skall jag erkänna att det var ett nöje även under min tid på det "glada" 50-talet då det fanns smällare med krutstubin, då kunde man "tvinna" den så att krutet på stubinen försvann och den brann mycket saktare.
Det gjorde att vi hann undan. Då var det väldigt roligt att se locket flyga av brevlådan, på den tiden satt i princip alla brevlådor utanför husen.

Nu har man blivit gammal och "klok" och förfasas över dylika tilltag och kräver infångande av dessa "bovar".......Vad fort man glömmer sin ungdom.
Naturligtvis inte roande för dem som drabbades, det var det inte under 50-talet och är det inte nu heller. Är det en engångsföreteelse så anses den väl ändå som ringa och vi får väl hoppas att inte den grövre brottsligheten visar sig för ofta i stan.
Där är vi beroende av en fungerande polis och de kanske av ett fungerande och modernare polishus. Men det vet endast polisens gudar i Göteborg.

fredag 4 januari 2013

Tomma lokaler.

Tittar man på lediga lokaler i Lidköping så verkar det vara så att det finns en hel del ledigt på Kinnegatan bland annat.
Det verkar vara i kontorshotellet som ligger där efter ringleden som av någon anledning fått många tomma lokaler. Jag räknade till 7 st "ytor" till uthyrning, såvida inte en del är dubbletter.
Även på Sockerbruksgatan och Nya Stadens Torg fanns det lediga lokaler. Bara på den sidan som kommunen administrerar så fans ca 24 stycken lokaler lediga.
Även hos andra annonsörer fanns det lediga lokaler.. På Vinbergsgatan(gamla skattehuset) annonseras det ut lediga lokaler, 6 stycken.
Där var det tal om att eventuellt polisen skulle ta över för ett nytt polishus. Men annonserar man ut lediga lokaler där så verkar långbänken "nytt polishus" inte få någon lösning ännu. Man utlovade besked vid årsskiftet, men inte kan man begära av statliga myndigheter att de skall vara effektiva. Även våra kommunalpolitiker hjälper till att förvirra.
Så för dem som vill ha kontorsyta eller någon annan yta verkar det vara ett överflöd av tomma lokaler i Lidköping, kanske för en del fastigheter det vore ekonomiskt att satsa på lägenheter istället.
Även före detta tingshus står tomt nu och stora ytor där biblioteket låg i centrum står snart tomma. Många uthyrare har ett jobbigt år framför sig, ägarna till Framnäs köpcentrum inte minst med stora affärslokaler tomma.

torsdag 3 januari 2013

Brist på låssmeder?

Man kan idag läsa om i olika medier att poliser i Skara inte fick upp sitt vapenskåp. Låset skall ha blivit så smutsigt att det inte gick att öppna?
Märkligt, kan ett lås bli så skitigt av bara en nyckel? Och ännu märkligare var att man fick tillkalla en låssmed från Göteborg för att polisen skulle få ut sina tjänstevapen!
Är det avtal polisen har med en låssmed för hela länet? Eller finns det ingen kunnig låssmed att tillgå på närmare håll? Då undrar man vad som skulle hända i en akut situation.....

onsdag 2 januari 2013

Vad flyter i Lidan?

Jag hade läst att man hittat en man uppströms efter Lidan vid kanothuset så när jag gick efter "älv" kanten så hoppade jag till och tänkte vad tusan........
Fram med kameran och tog ett kort. Vad jag kan se så är det en trädgren eller något liknande. På långt avstånd trodde jag det var en and. Även när jag tittar på bilden kan jag förnimma en and.
Nog ser detta lite otäckt ut. Det stod still på samma ställe också.

I förstoring.

Mannen som hamnat i vattnet klarade sig vad jag förstått sedan räddningstjänsten larmats, men var starkt nedkyld

Kommunens lilla röda.

Detta år skall väl den stora långbänken "Hamnstaden" klarna byråkratiskt och politiskt. Om byggstart skall ske 2014 så bör inga större hinder vara obehandlade, möjligtvis kan något överklagande göra att byggstart blir fördröjt och även dyrare för kommun.
Kostnaden för Hamnstaden ligger på 614 miljoner kronor utan att ett enda hus är byggt.
Man uppger att 427 miljoner kronor av de 614 kommer att täckas av byggrätterna som byggföretagen köper av kommunen, undrar vad boendekostnaderna blir. Kvar för kommunen att betala är drygt 200 miljoner kronor. Och för de pengarna har man bland annat byggt kajer, pirarm, strandpromenad och översvämningspark enligt kalkyl. Då är inte reningsverk bygget som ligger mitt i Hamnstads smeten med.

Något som politiker skall ta ställning till är om ett nytt reningsverk skall byggas eller om det gamla skall byggas in. Båda alternativen är i hundra miljoners klassen. Nytt reningsverk påstås kosta 350–400 miljoner kronor, bygga in 150 miljoner minst.
Sedan skall marken saneras inför byggandet där oljecisterner stått. Vad gör man med kollagren i hamnen? Och den anskrämliga förfallna "Vesta gjuteris" övergivna byggnad. Hur har man tänkt sig med övriga byggnader i Hamnstadens omedelbara närhet där näringslivs verksamhet bedrivs?
Skall detta reningsverk byggas in eller skrotas för ett nytt ute vid Kartåsens avfallsanläggning?


Tongångar om Hamnstaden 2008...
- Om allt går väl har vi kanske en första inflyttning 2011.
Det här med inflyttning 2011 är viktigt att ha som ett mål. För tempot har betydelse. - Absolut, vi är helt inriktade på det här nu och vi ska börja bygga 2010, säger Hasse Rasetorp,(m).
Nu kommer planeringen att gå in i detaljer som kommer att bearbetas under hela nästa år sade man 2008. Tydligen blev det mer detaljer än tänkt, nu skriver vi 2013 och byggandet förväntas börja 2014 i de bästa av tider....

tisdag 1 januari 2013

Höga vattenstånd.

Det var inte så länge sedan som det låg snö i massor och Lidan var stelfrusen. Nu så här i början av 2013 i januari så finns det bara snö kvar där man plogar upp i stora högar. Gräsmattor börjar titta fram och i Lidan forsar nu vattnet fram både fritt och för fullt.
Trycker det på lika mycket från Värmlandshållet så lär det rinna till bra i Vänern just nu.
Inte mer än en halvmeter upp till kanten i centrum nu, men blir det inget mer regn eller det blir kallt igen så lär det väl snart avta.

Kollar man ute i markerna så står det ännu mycket vatten kvar så det finns att ta av ännu. Endast en köldknäpp stoppar det.

Nu börjar vi om igen.

2013


Har inträffat. Och vilka nyheter som sker detta år står inte ens skrivet i stjärnorna. Vissa händelser kan man väl gissa sig till och det är väl att tjafset om miljön fortsätter samt att politiker och media gärna vill avgöra hur vi skall tänka och agera enligt en fastlagd korrekt mall.
Händelser att skriva om stora som små kommer naturligtvis inte att saknas detta år heller.
Nya lagar som kommit på det nya året har vi redan kunnat läsa om och bland det första på det nya året har även en ekonomisk situation uppstått i det stora landet i väster.
Mycket mer kommer och i de lilla lokala händelserna skall väl en liten del behandlas här i bloggen. Naturligtvis ur helt annan synvinkel än vad våra korrekta lokala medier basunerar ut. Kanske inte alltid så korrekt eller helt med sanningen överensstämmande. Men frågan är vilken som besitter sanningen. Min åsikt skall ni få i alla fall ur ren amatörvinkel.

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...