fredag 21 februari 2014

Byggföretaget Zälles i konkurs.

Så kom det beskedet som man faktiskt har misstänkt skulle hända på ett tidigt stadium. Det var för många konstiga händelser och tydliga tecken på att det inte var händelser som var vanliga vid ett ägarbyte.
Man kan tycka att det var onödiga turer mot ett slut som ändå var ofrånkomligt och bara skapade osäkerhet.. Men visst kan det komma händelser i livet som sätter prövningarna på sin spets och vara spiken i kistan.
Det finns ändå flera olika sätt att avsluta på. Bra eller mindre bra och detta var väl mindre bra, med många frågetecken, där en del blir uträtade... Man har gjort det besvärligare för sig än vad det behövt vara. Nu har man som sagt gått i konkurs och likt Backgårdens bygg får anställda antar jag ta del av lönegarantin, vilket ger en liten tids respit för dem. Lång färds natt mot dag kan man väl skriva för att spetsa till det.

Företagets hade tydligen aldrig sålts i juridisk mening då Boverket inte godkänt den anmälan av byte av namn, delvis därför namnen redan fanns och att anmälan inte var undertecknad.
Nu träder väl lönegarantin in samma som vid Backgården. Den del av lönekravet som överstiger fyra prisbasbelopp ersätts inte ur den statliga lönegarantin. Prisbasbeloppet för 2013 är 44 500 kr och högsta ersättning som kan betalas blir 178 000 kr. Om det finns tillräckligt med pengar kvar i konkursboet kan det finnas möjlighet att få lön utbetald som överstiger detta belopp. Men det är konkursförvaltarens jobb att reda ut detta. Sedan är väl frågan om det är mer än anställda som har krav på utbetalningar från företaget, men det påverkar inte lönegarantin på 178 000 kr. Banker är skickliga på att stå först i kön om det finns lite pengar över i företaget.. Lönegarantins syfte är att ersätta den uteblivna lönen. Beskattning ska därför ske enligt samma regler som den tidigare löneinkomsten beskattades skriver Skatteverket..

Uppdaterat..
Zälles bygg är under utredning för eventuella ekobrott. Lastbilar har hämtat material från bolagets depå och banken har meddelat att pengar tagits ut 14 dagar innan konkurs. Summan som saknas är ca två miljoner kronor.
Konkursförvaltaren säger att utredningen får visa om det begåtts någon stöld eller om det är inom ramen för bolagets verksamhet....
Det är för många parametrar som pekar åt att saker o ting inte följt gällande regler vid försäljning eller konkurs. Har varit med om samma saker vid flera bolag där liknande händelser visat att man innan en konkurs tömmer företaget på tillgångar. Därmed inte sagt att så skulle vara fallet här.
Vad som händer med byggföretaget och dess personal och ägare avgörs av minst två utredningar, den av konkursförvaltaren och den av ekobrottsmyndigheten. Svar lär väl komma vid ett tillfälle. Personalen ingår nu i lönegarantin och skall enligt uppgifter fått sin februari lön utbetalt, så något gott har i alla fall kommit ut av det hela.

Uppdaterat jan-2016.
Nu skrivs det om Lidköpingsföretagare som skall åtalas för ekobrott i Tingsrätten av Ekobrottsmyndigheten.. Det står inget vilket företag det gäller, det är väl mediernas självpåtagna etik som speglas att inte sätta ut företagsnamnet.. Men det kommer ändå ut så småningom.. Det kan vara ovanstående företag då det varit många turer runt detsamma och flera oklarheter där t.ex. ställningsmaterial för stor summa försvunnit. Och där det spekulerats om "målvakter".. Om det är dessa ägare som åtalas får vi snart veta. Mer om Zälles.
Senaste inlägg om Zälles

Inga kommentarer:

Körkort!

 Numera tycks lite mer udda ting fylla medias artiklar.. Är det inte att systembolaget säljer mer alkoholfritt varför de nu gör det så läser...