fredag 23 januari 2015

Första spiken i kistan för biogasen?

Den kommunala energijätten Göteborg energi siktar på att sälja sin andel i Lidköping biogas AB.. Man frågar sig om det är den första spiken i kistan för kommunens stolthet ute vid Kartåsen.. Ser vi ett skal om några år?
Innan har tongångarna varit ljuvliga med pris för anläggningen och en framtidstro av stora mått.. Samt inte minst för denna kommuns politiker, en starkt vision, som tydligen även i detta fall riskera bli en tummetott.
Vad trodde man då? Biogasen kan ge minst 3.000 jobb i Västra Götaland 2020, enligt en rapport. Utvecklingen inom biogasområdet kan leda till arbete för minst 3.000 helårsanställda i Västra Götaland om det regionala målet 2,4 TWh producerad och använd biogas år 2020 nås. Det visade en ny utredning som utfördes på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Är det dessa jobb som Göteborg nu vill plocka hem??

Det tog inte så lång tid för verkligheten att fläcka ner "visionerna".. Går inte som på räls längre utan det finns sprickor eller sidospår för rälsen skrevs det..
Lidköping kommun har prisat etanol och biogasanläggningarna men det knakar i fogarna... Det går dåligt för de förnyelsebara bränslena just nu. Etanolförsäljningen rasar, för att ingen vill tanka etanol, och produktionen av biogas hotas av nya hårda krav från Naturvårdsverket.

Etanolboomen är över skrivs det. Försäljningen av etanolbränslet E85 rasar. För bilisterna har kommit på att etanol är ett uselt alternativ till bensin och diesel... Men vår kära biogas då som rosas av alla? Där har man rötslam som restprodukt som innehåller fosfor och är fint att sprida ut på åkrarna. Men nu hotas den hanteringen av nya krav från Naturvårdsverket, eftersom rötslammet dessutom kan innehålla tungmetaller. Om rötslammet inte kan spridas på åkrarna faller hela biogasidén. Då blir produktionen olönsam... Kan det fått Göteborg att ha dragit öronen åt sig? Å andra sidan har man nog därifrån tänkt att dra sig ur sedan länge..
År 2010 skrev Renova i ett pressmeddelande: "Renova och Göteborg Energi har drivit ett gemensamt projekt med syfte att skapa förutsättningar för en biogasanläggning och därmed få till stånd en ökad biogasframställning i Göteborgsregionen. De båda bolagen har nu beslutat att avsluta projektet och istället hitta andra lösningar. Under projektets gång har ett antal osäkra faktorer identifierats som påverkar lönsamheten för en biogasanläggning. Framför allt handlar det om att få in tillräckliga volymer matavfall från både hushåll och verksamheter i Renovas ägarkommuner"..

Tre tunga myndigheter inom miljöområdet lämnade in ett förslag till regeringen om en sektorsövergripande biogasstrategi. Det är Energimyndigheten, Jordbruksverket och Naturvårdsverket som tagit fram en nationell plan med åtgärder som bör vidtas för att öka användningen av biogas. LRF är en intresseorganisation som här liksom med vindkraften har intresse. Men dessa vill inte betala den stora prisskillnaden det är på de alternativ de själva föreslår utan de mesta av de alternativa energislagen kräver att skattebetalarna ska in och ta mellanskillnaden som kan vara en fördubbling av nuvarande priser.
VTI(Statens väg- och transportforskningsinstitut) var väl inte helt positiva till biogas som alternativ till drivmedel. VTI påpekar att kostnaden är för hög och klimatnyttan tvivelaktig. Orsaken är så enkel som att biogasen inte räcker till. Biogasbilen kostar dessutom mycket mer.

Lidköpings stolthet vilket man får hoppas inte nu lämnas åt sitt öde. Men Göteborg har med "låg-bron" mot infarten till Vänern visat hur mycket man ger fan i vår region..

Inga kommentarer:

Pressat boende.

 Jag läste om eländet hyresgäster fått på grund av oseriös byggfirma när de fått leva länge på en ofärdig arbetsplats med inplastad byggstäl...