måndag 11 maj 2015

Jas gripen utbildning flyttas från Såtenäs?

Vi kan läsa att det kan bli aktuellt och flytta utbildningen av JAS Gripen till utlandet.. Diskussioner pågår mellan olika försvarsmyndigheter. Överst på listan står Natoländerna Tjeckien och Ungern, enligt SVD..
Vad har vi för glädje av denna export när vi nästan blir utarmade av den, lika bar att lägga ner hela konceptet..
Var med en gång i tiden och byggde den nya skolan på Såtenäs för just utbildning av JAS piloter. Med en massiv dator-simulatoranläggning var detta en hörnsten för denna utbildning..

Man skrev från F7 Såtenäs en gång i tiden... "-Under de närmaste åren kommer F7 att vara en flottilj i centrum av flera skäl.. Utöver de ordinarie uppgifterna blir vi ett arbetande PR-instrument för både Försvars­makten och den svenska flygindustrin, när vi övergår från Viggen till Gripen"...

Ja nog blev man ett instrument alltid tydligen, kanske så bra att man förlorar hela eller delar av utbildningen till andra länder.. Varför Sverige i fortsättningen skal köpa JAS kan man undra när det verkar som om de som köper JAS får mer långtgående kontrakt än vad vi kan åstadkomma i detta land för oss själva.. Förlorar vi också utbildningen kan man lika gärna skrota eller lägga produktionen utomlands.

På fikonspråket heter det... "- FXM:s generaldirektör: – I grunden är det ökade intresset för Gripen positivt och ger möjligheter till mycket nytta för Försvarsmakten till exempel i form av kostnadsdelning. Det stärker också Flygvapnets internationella förmåga. Dessutom bidrar exporten till att behålla i Sverige den teknologiska spetskompetens som Gripenutvecklingen innebär.
Och.

Vid sidan av att andra länder tar över utbildning från det svenska Flygvapnet finns också möjligheten att lägga mindre avancerade moment utanför Gripenländernas försvarsmakter och istället utnyttja företag i försvarssektorn, till exempel det som görs i simulatorer på marken och inte i luften. Även här pågår diskussioner mellan svenska försvarsmyndigheter om hur den strukturen skulle kunna se ut.

MEN senare förnekas allt... Uppgifter i media har gjort gällande att den svenska utbildningen av Jas Gripenpiloter eventuellt skulle komma att flyttas utomlands. Dessa uppgifter tillbakavisas nu av Försvarsmakten.
– Det blev lite tokigt i tidningen där. Det finns ingenting i nuläget som tyder på den saken, säger Philip Simon, informationschef på Försvarsmakten.... Nuläget?? Utbildningen av svenska Jas Gripen-piloter på exempelvis Skaraborgs flygflottilj hotas alltså inte av en utlandsflytt? – Nej.... I nuläget alltså...

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...