onsdag 19 augusti 2015

Mer sopor.

England och Irland förväntas sända mer sopor för eldning till Sverige.
Lidköpings värmeverk byggde en panna för 400 miljoner utan tillstånd från miljödomstolen och utan bygglov. Men det är historia nu, för verket måste ha något att elda med, då räcker inte kvistar och pinnar från Lidköpingsborna. Som också har fräckheten att kasta i explosivt material till förbränning. Hoppas inte engelsmännen har samma tendens.

Den svenska kapaciteten för att förbränna och utvinna energi ur sopor väntas byggas ut med ytterligare 300 000 ton mellan år 2014 och 2016. Detta trots att Sverige redan i dag importerar en stor mängd sopor till förbränning, eftersom vårt eget avfall inte räcker till.
I Avfall Sveriges prognos fram till år 2020 konstateras att det kommer finnas ”ett stort överskott på förbränningskapacitet under hela perioden”. Beroende också naturligtvis hur kalla vintrarna blir.
Redan i dag ökar importen från Storbritannien och Irland kraftigt. Men en stor del av avfallet kommer också från Norge, vilket upprör de norska förbränningsanläggningarna.
I dag är det billigare för de norska kommunerna att betala Sverige för att ta emot avfallet än att betala norska förbränningsanläggningar.
Men det är inte bara fördelar med dessa sopor för Sverige.. "Det är det kommunala värmeverket i Lidköping som i åratal dumpat de giftigaste resterna från förbränningen av sopor på soptippen. Resterna hanteras som ickefarligt avfall. En stor del av soporna som förbränns kommer från utlandet. Förra året fick verket 25 miljoner kronor för att bränna soporna. Men gifterna från avfallet hamnar alltså på soptippen precis intill Vänern enligt SVT" Vilkas uppgifter som mer eller mindre nonchalerades av värmeverket.. Man kallde dem dåligt underbyggda eller något har jag för mig.
Inte tvekan om att Värmeverket behövs, nu har man ju tvångsanslutet många fastigheter också, då är det ännu viktigare för vår välfärd. Men ett nära intill monopol kan ha sina nackdelar också.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...