onsdag 2 september 2015

Biogas fiaskot!

Den en gång så stolta satsningen på Biogas och en ny anläggning vid Kartåsen har slutat i fiasko eller i alla fall havererat mer eller mindre.
Det är sedan innan bestämt att Göteborg Energi AB drar sig ur denna satsning och Lidköpings kommun följer troligen i spåren. Anläggningen har inte varit lönsam, troligtvis aldrig varit det.
Anledningen till att biogasanläggningarna har det tungt är enligt Göteborg energi att fossila bränslen gått ned i pris. Och så är det med flera av dessa s.k. miljöprojekt att de är för kostsamma att drivas av egen kraft. Kommer det inte till skattepengar så går det åt pipsvängen. Och att driva något med skattepengar inom detta område är inte godtagbart. Nu skriver Göteborg Energi det kommunala bolaget ner värdet med ca 850 miljoner kronor. Undrar vilka som får betala det?

Annat ljud var det i skällan när denna anläggning skulle presentera av kommunpolitiker, då var det klang och jubelföreställning, men som flera gånger innan var de också nu dåligt förankrade i verkligheten. Stolt framställde man en film om biogasens förträfflighet. En stolthet man nu får försöka svälja med besk kostsam medicin.
Den 31 augusti skulle man ta ställning till en konkret köpare och ett erbjudande, sade vd för Göteborg Energi AB. Enligt SVT Nyheter Väst.
Den 11 augusti skulle Lidköpings kommunfullmäktige ha kallats till extramöte för att besluta om en försäljning av sin andel av Lidköpings Biogas, det vill säga 5 procent. Det innebär att hela bolaget, 100 procent, kommer att övertas av den nya eventuella köparen.. Har tyvärr missat den förlustaffären eller så talas det tyst om den.

Anläggningen står därute ingen tvekan om saken, som en påminnelse om en förlustaffär för kommunerna även Lidköping och frågan är vad händer i framtiden? Läggs den i malpåse? Är någon hugad att köpa den och försöka driva den vidare, finns en marknad för flytande gas sägs det. Eller kanske man börjar tillverka vodka där?

Arkivbild.
Läs även Aska och biogas i kommunal reträtt.

Inga kommentarer:

Pressat boende.

 Jag läste om eländet hyresgäster fått på grund av oseriös byggfirma när de fått leva länge på en ofärdig arbetsplats med inplastad byggstäl...