tisdag 11 februari 2014

Nytt miljölarm.

Denna gång ett ämne som kan leta sig in i vårt dricksvatten.
PFOS, som är den kändaste substansen, och andra prefluorerade alkylsyror är en syntetiskt framställd syra som numera är förbjuden.

Uppdatering: Kartläggning av PFAA i råvatten och dricksvatten

Livsmedelsverket uppmanar nu landets samtliga kommuner att senast 1 april redovisa om halterna i dricksvattnet håller sig inom tillåtna värden. De kommuner som nämnts hittills är Ronneby, Botkyrka och Uppsala..
Livsmedelsverket oroas över att fler vattentäkter ska vara förorenade med PFOS och andra högfluorerade ämnen.
– Det är ju inte bara de här tre kommunerna som haft flygplatser, gjort brandskyddsövningar och så vidare. Det är en tickande miljöbomb som vi måste kartlägga. Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel i maten, säger Livsmedelsverkets generaldirektör.

Kallinge, norr om Ronneby. I mitten av december upptäcktes att gifter från brandsläckarskum som använts på flygflottiljen F17 hamnat i dricksvattnet. Och där kommer kopplingen till vår bygd in.
Jag vet efter ha jobbat ute på Såtenäs att man med jämna mellanrum där hade brandövningar med skum på skrotade flygplan och kan tänka mig att det blev en hel del under åren. Om detta skum var förorenat med PFOS vet jag inte, heller inte om det var/är fara för någon vattentäckt i området.

Men vad som oroar är att man i Kallinge med F17 har dessa problem, då borde väl även Såtenäs F7 använt samma medel. I Ronneby och Kallinge har vattnet tre gånger högre värden än vad som är tolerabelt för vuxna. För spädbarn är det 10-20 gånger högre.
Enligt Ronneby kommun har Försvarsmakten använt sig av det utpekade brandskummet från 1950-talet fram till början av 2000-talet. Eftersom halveringstiden är 50 år kan stora mängder giftiga ämnen fortfarande finnas kvar i vattnet. Och som påpekat har jag ingen aning om hur allvarligt det är i Såtenäs.
Ute på Hovby flygplats är detta förhoppningsvis inga problem, där har man väl ingen egen brandkår som gjort regelbundna övningar.

Uppdaterat.
i Såtenäs tar man dricksvattnet från Vänern och skall inte vara drabbade.
Risken för prefluorerande ämnen i Lidköpings dricksvatten är så liten att kommunen inte brytt sig om att ta några prover. – Om det funnits minsta tecken på det hade vi tagit prover men man kan känna sig trygg för vattnet, försäkrar VA-chef Pernilla Bratt enligt NLT. För VA-chefens skull och vår hoppas vi på att det är sant.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...