onsdag 8 oktober 2014

Om vårt dricksvatten igen.

Nu är det dags igen att titta närmare på vårt dricksvatten, i början av 2014(februari) var gifter i dricksvattnet på tapeten. Nu har det åter aktualiserats i och med programmet "Kalla Fakta" tog upp Kartläggning av PFAA i råvatten och dricksvatten.. PFOS, som är den kändaste substansen, och andra prefluorerade alkylsyror är en syntetiskt framställd syra som numera är förbjuden.. Det fanns bland annat i brandsläckningsskummet som man t.ex. använde vid försvaret. Kan även finnas i textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel..

Om man kollar denna kartläggning (pdf fil, april 2014) så finner man bara Hjo vattenverk, Karlsborgs/Granviks vattenverk samt Skövde Skaraborgsvattenverk som det står om angående Skaraborg: "Dricksvattenanläggningar som är, eller har bedömts kunna vara, påverkade av PFAA."

Lidköping nämnas inte i något samanhang i denna kartläggning och risken för prefluorerande ämnen i Lidköpings dricksvatten är så liten att kommunen inte brytt sig om att ta några prover. –VA chefen Pernilla Bratt har uttalat sig: "Om det funnits minsta tecken på det hade vi tagit prover men man kan känna sig trygg för vattnet". Och det får vi verkligen hoppas att hon har kött på benen att uttala sig om.

På kommunens hemsida finns inget att läsa att man på senare tid skulle ha tagit några prover utan man konstaterar -"Vattnet i Lidköpings kommun är av god kvalitet och uppfyller Livsmedelsverkets krav på ett godkänt dricksvatten". Det litar vi på..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...