onsdag 12 augusti 2015

Aska och Biogas i kommunal reträtt.

– Det finns ingen miljöskandal. Det beskedet har vi fått från länsstyrelsen som är vår tillsynsmyndighet och det kändes väldigt skönt, säger vd för Lidköpings värmeverk AB. Men vad bra att vi har ett så klargjort besked från en annan myndighet, då är vi naturligtvis helt lugna för myndigheter vet ju naturligtvis exakt hur det förhåller sig.
Men för att ha en sannolikhetskalkyl som i Tage Danielssons "Harrisburg" så vill kommunen minska på sannolikheten att askan ändå ligger där den ligger.

Man har bestämt att Filteraskan som klassas som miljöfarligt avfall, kommer från den 1 december i år att transporteras till en tipp för miljöfarligt avfall. Det finns tre platser att välja på i Norge och Sverige. Då är det ju inte sannolikt att den är farligt, inte i Lidköping i alla fall... Och jag som fick den uppfattningen att platsen för askan i Lidköping var helt säker. Men det var nog då "sannolikt" säker..

Det är precis som i Harrisburg.


Så gör sig kommunen av med en av sina största stoltheter, biogasanläggningen ute vid Kartåsen. Eftersom Göteborgs energi inte tyckte det var någon mening längre och drog sig ur så gör Lidköping detsamma med sina fem procent.
Innan har tongångarna varit ljuvliga med pris för anläggningen och en framtidstro av stora mått.. Samt inte minst för denna kommuns politiker, en starkt vision, som tydligen även i detta fall riskera bli en tummetott. Biogasen skulle ge minst 3.000 jobb i Västra Götaland 2020, enligt en rapport. Utvecklingen inom biogasområdet kan leda till arbete för minst 3.000 helårsanställda i Västra Götaland om det regionala målet 2,4 TWh producerad och använd biogas år 2020 nås. Det visade en utredning som utfördes på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Det tog inte så lång tid för verkligheten att fläcka ner "visionerna".. Går inte som på räls längre..
Lidköping kommun har prisat etanol och biogasanläggningarna men det knakade i fogarna... Det går dåligt för de förnyelsebara bränslena just nu. Etanolförsäljningen rasar, för att ingen vill tanka etanol. Försäljningen har havererat skrev media 2014 och Naturvårdsverket flaggar för hårdare krav.
VTI(Statens väg- och transportforskningsinstitut) var väl inte helt positiva till biogas som alternativ till drivmedel. VTI påpekar att kostnaden är för hög och klimatnyttan tvivelaktig. Orsaken är så enkel som att biogasen inte räcker till. Biogasbilen kostar dessutom mycket mer.

Troligtvis en förlustaffär för kommunen!! Tidigare artikel om biogas

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...